România se retrage din Irak Răspunde

România a decis a să-şi retragă forţele militare din Irak începând cu luna iulie 2009, după cum a anunţat chiar ministrul român al Apărării, Mihai Stănişoară. Retragerea va fi coordonată împreună cu guvernul Irakian şi aliatul principal al României, Statele Unite.

România a trimis trupe în Irak începând din iulie 2003, în misiuni de menţinere a păcii sau de luptă după cucerirea de către Statele Unite a acestei ţăr. Prezenţa militară românească din Irak a variat, atingând un vârf de 730 de militari în 2007, acum prezenţa fiind redusă la numai 368 de militari. De-a lungul celor şase ani de prezenţă neîntreruptă în Irak contingentul românesc a suferit pierderi relativ uşoare: 3 morţi şi 8 răniţi. Din contingent au făcut parte unităţi de infanterie uşoară, polţie militară, ofiţeri de stat major, avioane de recunoaştere fără pilot şi unităţi militare de cercetare şi informaţii.

Prezenţa militară românească în Irak a fost o continuă sursă de controverse politice:  o tentativă de retragere ne-coordonată cu aliaţii şi luată brusc şi fără respectarea procedurilor prevăzute de lege a fost luată la iniţiativa premierului Călin Popescu Tăriceanu în 2006 a cauzat unul din primele scandaluri din Alianţa DA. Pe lângă opoziţia vehementă a preşedintelui Traian Băsescu, decizia s-a lovit de opoziţia ministrului Apărării Sorin Frunză Verde şi de cea a ministrului de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu.

George VIŞAN

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s