Două căi politice de a aborda criza 1

Decizia Curţii de a declara neconstituţională scăderea pensiilor este un nou eşec tactic al guvernului Boc.

La începutul guvernării soluţia premierului era restructurarea aparatului guvernamental şi unele măsuri creative de control al veniturilor plătite din buget  (pensii şi salarii nesimţite, cumul de pensie cu salariu, etc.). Acest set de măsuri nu a avut un efect vizibil. Restructurarea a rezultat chiar, se pare, în o  uşoară creştere a numărului de angajaţi.

După aceea a urmat scăderea pensiilor şi salariilor. Legea tocmai a căzut la Curtea Constituţională. Acum soluţia se numeşte creşterea TVA.

Ca politică de partid PDL-ul a fost în această perioadă eficient. Guvernul a fost capabil să menţină puterea în două Parlamente ostile, ba chiar să modifice structura politică a celui de al doilea Parlament. Ca politică publică, eşecul e vizibil. Incapacitatea de a gestiona cadrul legal a permis adversarilor politici să creeze porecla de „profesor de drept neconstituţional”. Economic … ştim cu toţii unde suntem.

Ce este, deci, de făcut?

O primă cale este menţinerea actualului curs. În traducere asta înseamnă „dacă Guvernul nu poate face ce vrea, va face ce poate”. Din nefericire această abordare este mai fezabilă decât pare. Premierul are de partea sa urgenţa. Dacă reuşeşte să tragă suficient de timp vom ajunge din nou în situaţia în care va trebui să luăm decizii majore în câteva săptămâni. Iar atunci ni se va spune, iarăşi că nu avem timp de politică, ci trebuie să lăsăm guvernul să lucreze. (Chiar în timp ce scriam domnul Tabără a făcut această afirmaţie pe Realitatea TV).

Cealaltă cale este construcţia unui oarecare consens politic. Obstacolele sunt şi aici majore. Guvernării îi reproşăm lipsa de coerenţă. Opoziţia, după prestaţia mai închegată de la alegeri, pare să se refugieze într-un populism confortabil în care nu e de a acord cu nimic şi are atâtea soluţii alternative de nici nu ştii pe care ar aplica-o prima dată. În plus, gradul de colaborare/ încredere între partide pare extrem de scăzut.

Rezultatul acestui tip de luptă politică este dispariţia dialogului raţional. Toate părţile joacă cartea  fricii şi speră că alegătorii vor fugi de la ceilalţi la ei.

Ar putea fi şi altfel. De exemplu domnul Boc ar putea încerca construcţia unui corp de experţi reprezentând partidele importante. Dacă vi se pare că experţii partidelor ar fi prea politizaţi, putem adăuga în mix reprezentanţi ai BNR şi experţi independenţi.

Acest grup nu ar avea ca scop scoaterea României din criză, ci crearea de scenarii alternative, cu consecinţe măsurabile. Sa zicem 4 soluţii de echilibrare a bugetului, 3 pachete de stimulare economică  etc.  Nu „ieşirea din criză” la modul general, ci elemente ale acesteia.  Nu soluţia magică ci limbajul comun în care are sens să discutăm despre o soluţie

Modul în care aceste elemente ar fi agregate într-o  strategie coerentă rămâne responsabilitatea politicienilor şi,  în spatele lor, a societăţii în întregul ei. Dar în momentul actual şi politicienii şi societatea sunt paralizaţi. Politicienii s-au resemnat că nu ne vor scoate din criză şi se gândesc să îi supravieţuiască iar societatea nu primeşte suficientă informaţie de calitate ca să înţeleagă ceva.

Teoretic, acest consens asupra cadrului dezbaterii ar putea să vină şi din alte surse. De la Preşedinţie, dacă ar avea prestigiul sugerat de Constituţie; de la politicieni, dacă ar lucra mai bine împreună; de la societatea civilă cu valenţe economice, dacă am avea aşa ceva…. Teamă mi-e că nici domnul Boc nu va face un asemenea pas.

Andrei Tiut

One comment

  1. Pingback: Tweets that mention Două căi politice de a aborda criza « -- Topsy.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s