In memoriam Tony Judt Răspunde

Tony Judt, istoric (1948-2010)

Tony Judt, profesor la New York University, autorul binecunoscutei istorii a Europei în anii Razboiului Rece (Postwar: A History of Europe since 1945) a murit la 62 de ani. Tony Judt s-a născut în Marea Britanie, dar a predat şi la Universităţi din Statele Unite. O autoritate în istoria intelectuală modernă franceză, el este director al Institutului Remarque din New York, având sarcina de a explica evoluţia şi problemele Europei în Statele Unite.

S-a implicat, de asemenea, în studiul relaţiilor internaţionale, în special în fosta Iugoslavie şi Orientul Mijlociu, fiind  un critic al Războiului din Irak. Judt a fost apropiat de sionismul de stânga, devenind ulterior un social-democrat universalist, criticand ideologiile de stânga şi rolul tot mai puternic al Statelor Unite pe scena globală. În Past Imperfect, apărută în 1992, a deconstruit fascinaţia intelectualilor francezi faţă de totalitarismul stalinist, dar şi de utopiile care au stat la bazele acestuia.

În Postwar, cea mai cunoscută dintre lucrările sale, Tony Judt descrie cu un spirit enciclopedic anii tumultoşi ai Războiului Rece. Perioada postbelică, este privită de Judt cu detaşare şi îndrăzneşte să-şi expună suma totală a Europei începând cu anul 1945 într-o naraţiune aproape exhaustivă. Judt prezintă lucrarea ca fiind „o interpretare deschisă cu caracter personal” admiţând că viziunea sa va fi reflectată în produsul final. Cartea este organizată ambiţios combinând întreaga istorie postbelică a Europei de Est şi Vest într-un cadru conceptual unic. În 1945, Europa se afla în ruine. După catastrofa celui de al Doilea Război Mondial, Europa a devenit un model demn de urmat prin politicile publice pe care le-a dezoltat. După o revizuire aprofundată a Europei de la sfârşitul primului război mondial, Tony Judt se concentrează pe o naraţiune ce acoperă istoria politică, militară, economică, socială şi culturală. Judt a consemnat formarea şi căderea bruscă a blocului Estic şi modul în care Planul Marshall a ajutat la ridicarea Vestului la o prosperitate nebănuită. Legat de post-comunism, Tony Judt susţinea că în 1989, “cu încredere nelimitată şi reflecţie insuficientă, am pus în spatele nostru secolul XX şi punem accentul pe jumătăţi de adevăr: triumful Occidentului, sfărşitul istoriei, unipolarizare, marşul ineluctabil al globalizarii si piaţa liberă.” Dacă luăm în considerare confuziile prin care a trecut Europa de Est după 1989, nu a fost departe de adevăr.

Tony Judt a publicat articole in New York Review of Books, The Times Literary Supplement si London Review of Books. Prima carte a lui Judt, Reconstrucţia Partidului Socialist: 1921-1926, este o analiză detaliată a relaţiei dintre Partidul Socialist Francez şi comunism, a fost publicată în 1976 în Franţa. Trei ani mai târziu, Cambridge University Press a lansat Socialism in Provence 1871-1914: A Study in the Origins of the Modern French Left, o analiză nuanţată a motivului pentru care ţăranii din Provence, afectaţi de probleme economice au aderat la mişcarea socialistă franceză. În 1992 publică un volum despre rolul lui Leon Blum, Albert Camus şi Raymond Aron în Franţa secolului XX. Acesta a fost Tony Judt şi moştenirea sa intelectuală este utilă celor care studiază şi vor studia istoria Europei secolului XX, precum şi istoria ideilor.

Cosmin CĂRBUNARU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s