Naşte şi dreapta oameni 7

crin-thumbnail

În ultimele zile am avut două surprize umane interesante. Prima este oferită de doamna Lili Crăciun. Doamna Crăciun scrie pe Politicstand. Politicstand se laudă că a contribuit decisiv la lansarea poreclei Căcărău; altfel spus, umblă cu scatologia în gură. Dacă doamna Crăciun scrie bine sau rău, nu pot nici să afirm nici să infirm. Poate că standardele mele de limbaj şi umor să nu fie de obicei foarte ridicate. Totuşi, dacă o platformă simte nevoia să împletească patosul patriotic şi furia ideologică cu vibraţia excremenţială, refuz să vizitez acea platformă. Şi vă asigur că nu mă alint. Dintre toţi cunoscuţii, unul singur îşi permite în mod constant să folosească acest apelativ nefericit în prezenţa mea. Dar acest amic a împlinit de curând 71 de ani. La vârsta aceasta nu mai pot să îl întorc de pe căile sale.

Surpriza a venit într-un articol care a ajuns la mine prin social media. În acest articol doamna Crăciun se arată oripilată de tratamentul la care este supusă Draga Olteanu Matei. Celebra actriţă l-a criticat la un moment pe Traian Băsescu ceea ce a stârnit furia necontrolată a unora dintre adepţii lui. Doamna Crăciun argumentează că, indiferent de posibilele excese de limbaj al actriţei, nu este permis să i se adreseze acesteia apelative precum „hoaşcă” sau „băbătie”.

Pentru că sunt convinsă că există suficiente cuvinte în limba română cu ajutorul cărora să dovedeşti că o anumită măsură/acţiune este o eroare, o ilegalitate, fără a te dezbrăca de bunul simţ şi educaţia celor 7 ani de-acasă.

Pornind de aici putem face două observaţii. Primo, doamna Crăciun are o serie de valori morale care nu sunt o simplă funcţie a celor ideologice. Apoi, acestei valori morale sunt mai presus de afilierea politică. Doamna Crăciun chiar se arată dispusă să abandoneze lupta ideologică dacă prietenii săi politici vor continua să folosească acelaşi limbaj.

Dacă diferenţa vine doar din idolul pe care îl adorăm folosind aceleaşi bădărănisme când vorbim de ceilalţi, atunci declar că nu-mi mai trebuie nici dreapta şi nici stânga.

A doua şi cea mai puternică surpriză vine de la Mihail Neamţu. La o emisiune la care acesta a participat un invitat (reprezentând, desigur, tot „partea dreaptă” a spectrului politic) a scos, la propriu, un cuţit pe care l-a prezentat ca soluţia la problemele ţării. În acel moment domnul Neamţu, despre care mulţi bănuiam că are ascunse în dulap cămăşi verzi şi centiroane, a spus ferm că nu poate participa în continuare la emisiune. Pentru a justifica acest gest domnul Neamţu a invocat mod corect atât caracterul politicii democratice cât şi calitatea sa personală de creştin. A gestionat situaţia cu şiretenie şi graţie făcându-l pe purtătorul cuţitului, într-un final, să plece el din emisiune. 

Trebuie spus că politica românească nu mă surprinde prea des. Prim ministru USL… am vorbit despre asta imediat după suspendare. Numirea câte unui procuror pentru fiecare dintre coabitanţi… am propus asta încă dinaintea alegerilor. Doar coabitarea cu patalama m-a surprins moderat pentru că nu mă aşteptam vreodată să existe o hârtie scrisă. Însă fermitatea convingerilor nonviolente ale domnului Neamţu m-a lăsat fără cuvinte.

Bun venit celor doi printre oamenii cu şi despre care merită să vorbeşti. Să le fie şederea lungă. Mai ştiu şi alţi simpatizanţi inteligenţi ai preşedintelui (sau dreptei dacă preferaţi) care după evenimentele din vară au intrat într-un doliu prelungit. Sper că măcar parast… aniversarea unui an de la referendum să le fi adus alinarea de care au nevoie.

Andrei Tiut

Oarecum pe aceeaşi temă:

7 comments

 1. „Politicstand se laudă că a contribuit decisiv la lansarea poreclei Căcărău; altfel spus, umblă cu scatologia în gură.” V-as ruga sa-mi indicati exact sursa acestei constatari, mai precis, unde si la cine se lauda Politicstand ca ar fi „contribuit decisiv” la lansarea poreclei, altminteri ramane doar o inventie malitioasa a autorului acestei mazgaleli. Merci anticipat.

 2. Imi permit sa spun ca modul in care abordati problema tinde sa imi dea dreptate. Raspunsul corect este: „Politicstand nu face asta deoarece credem in virtutile dezbaterii publice civilizate chiar si atunci cand vorbim de oameni pe care ii dispretuim”

  Altfel, dvs nu negati ce zic eu ci doar doriti sa verificati soliditatea probelor. Apropo, nu e o acuza ce zic eu decat daca impartasim aceeasi cultura a dialogului. Altfel, multa lume ar zice ca este un compliment.

  Si acuma raspunsul cu care va sunt dator: „La Sibiu, la o masa rotunda (ma rog, patrata, dar intelegeti ideea)”

  Si inca ceva: articolul meu nu vorbeste doar de scatologie ci despre violenta de limbaj. Inainte sa ii dau drumul am avut grija sa rasfoiesc 5 minute platforma dvs si sa ma asigur ca este violenta in limbaj.

 3. Violenta in limbaj a fost introdusa ca obligatorie in educatia celor de „dreapta”(de parca ar exista dreapta sau stanga in Romania) de catre domnul si stapanul lor:”tiganca imputita”,”pasarica”,atacuri suburbane la adresa Majestatii sale Regele Mihai I si asa mai departe…astea sunt gesturi minore si venite mult prea tarziu pentru a mai prosti pe cineva…degeaba zici din gura daca in continuare stai si astepti oasele aruncate de stim-noi-cine.

 4. Despre cine vorbim aici. Neamtu a avut intr-adevar niste iesiri, dar se pare ca are limitele lui. Lili Craciun, in schimb, nu stiu sa fi folosit limbaj nepotrivit neaparat, doar ca scrie unde scrie.

 5. Daca nu ma insel (si cred ca nu ma insel) domnul Alexandru Anitei, om de baza al diviziei Vlad Tepes (cei ce vor face dreptate cu spada si cu drujba in mana), bratul cel excitat si inca neinarmat, sper, al miscarii antitaxe a domnului Giurgea, cel cu briceagul ascuns sub haina, la spate, este membru in conducerea pe Bucuresti a chiar partidului micutului sicofant. Respectivul domn a participat la adunarea pasnica de la Lupoaica, aia in care au spanzurat manechinele partidelor politice (pesede, penele si pedele – nu ca n-ar merita aia asa ceva) dupa care au mers acasa la acelasi domn Anitei ca sa le poata da si foc, linistiti. Acum, e la fel de buna impresia, sau nu ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s