Delfinii, Dușa și rușii Răspunde

hans-landa

Zilelele acestea cotidianul rus Izvestia a publicat o știre în care se arăta că pe lângă trupele și navele pe care Statele Unite le va desfășura pe flancul estic al NATO pentru a-și reasigura aliații în fața acțiunile agresive ale Federației Ruse din Ucraina, vor fi trimiși și 20 de delfini militari și 10 lei de mare ai US Navy. Știrea a fost preluată și de agenția de știri rusă Ria Novosti care a prezentat-o în limba engleză pentru a fi preluată și de instituțiile de presă internaționale. Toate bune și frumoase, însă știrea era falsă și era cel mai probabil o intoxicație destinată atât „consumului” intern cât și celui internațional.

În plasa știrii cu delfinii americani, care s-ar fi putut întâlni în Marea Neagră cu delfinii ucraineni, proaspăt „recrutați” de marina rusă în rândurile sale cu ocazia preluării prin forță ale navelor și bazelor Ucrainei din peninsula Crimeea, au căzut și instituții de presă din occident. Așadar nu e de mirare însă că și presa românească a preluat această informație: vedeți aici, aici, aici și aici. Practic informația a fost preluată de pe fluxurile de știri fără a fi verificată temeinic. Un singur telefon la MAE sau la MApN ar fi fost de-ajuns pentru a lămuri situația.

Ceea ce este îngrijorător însă în cazul acestei „știri” este propensitatea presei românești de a prelua, fără să verifice, informații eronate din presa rusă. Știrea a fost infirmată abia după o zi de la preluarea ei, cu toate că existau deja informații în spațiul public care o dezmințeau încă de la momentul publicării.

Nu este pentru prima oară când presa autohtonă preia teme și subiecte venite pe filieră rusă – a se vedea dezinvoltura și lipsa de discernământ cu care sunt preluate, uneori, știri și comentarii publicate de Vocea Rusiei. O bună parte din știrile și subiectele preluate din media rusă, care sunt relevante pentru România, reprezintă de fapt propaganda Kremlinului, iar media de la noi devine, din cauza lipsei de profesionalism, portavocea acestei propagande. Având în vederea contextul crizei din Ucraina preluarea, fără verificare a unor informații publicate în media rusă, reprezintă o tendință periculoasă și duce la dezinformarea publicului românesc. Rusia poate distribui astfel fără probleme mesaje politice care să creeze panică și suspiciune în rândul cetățenilor României.

Lăsând la o parte presa, aspectul cel mai grav, sau dacă vreți cel mai hilar al „știrii cu delfinii”, este faptul că ea a fost comentată de ministrul Apărării, Mircea Dușa, care nu s-a obosit să o dezmintă, deși poate era cel mai în măsură să facă acest lucru:

Sunt mai multe exerciţii planificate de către structurile NATO, probabil că aţi văzut acea ştire că noul distrugător, o nouă navă este deja în Marea Neagră. Au fost şi zilele trecute alte nave, fie că este vorba de o navă de supraveghere electronică, fie că e vorba de o navă de luptă, vom avea exerciţii în comun cu structurile NATO şi cu unităţi militare şi militari ai Statelor Unite, mai ales că parteneriatul strategic pe care noi îl avem cu Statele Unite. Sigur că este o noutate ca delfinii dresaţi pentru misiuni de luptă, pentru misiuni militare să se afle în Marea Neagră şi cred că, atunci când publicul va avea acces la această structură care va fi în Marea Neagră, cred că va fi ceva foarte interesant.

Din tot paragraful de mai sus doar informațiile referitoare la navele  americane care sunt prezente în acest moment în Marea Neagră, USS Donald Cook și USS Taylor, sunt adevărate. Astfel ministrul Apărării a devenit victima și portavocea propagandei rusești, în România.

Având în vedere faptul că ministrul Apărării cunoaște foarte bine ce trupe americane sunt prezente pe teritoriul național și la ce exerciții multinaționale participă forțele militare române, Mircea Dușa, putea să infirme foarte ușor știrea, sau cel puțin să declare că nu comentează  asemenea informații.

Acest incident ridică o serie de întrebări cu privire la capacitatea ministrului Apărării să conducă instituția. Dânsul citește revista presei internaționale pe care, fără îndoială, o primește zilnic? Se consultă cu ofițerii de presă ai MApN în ceea ce privește subiectele „sensibile” ale zilei? Aparatul administrativ și tehnic al MApN este unul foarte competent, deci mă îndoiescă că nu i s-a pus la dispoziția lui Mircea Dușa informațiile relevante.

Incidentul este deosebit de grav, în ciuda aparentei sale lipse de importanță și a caracterului său hilar. Mai grav, ridică semne de întrebare cu privire la abilitățile de conducere ale lui Mircea Dușa, pe timp de criză, a principalei instituții a cărei misiune este apărarea României. Dacă dânsul nu este în stare să facă diferența dintre o informație falsă și una adevărată, cum poate lua decizii strategice, pe timp de criză?

Ministrul, chiar dacă este om politic și stă în fruntea unui minister timp de 4 ani (teoretic) nu poate să lase absolut toate atribuțiile privind gestionarea instituției pe seama birocrației – iar el sau ea să se „ocupe de politică”. Un ministru trebuie să pună în aplicare un program de guvernare, să conducă procesul de luare a deciziilor, să verifice implementarea lor și să comunice corect și coerent cetățenilor deciziile luate. Pe scurt, un minister, fie și cel al Apărării, nu se conduce singur, are nevoie de leadership pentru a funcționa.

Nu este prima oară când, pe timp de criză, miniștrii cabinetului condus de Victor Ponta comit erori și nu dau dovadă de leadership. Cel mai cunoscut caz rămâne, din păcate, cel al operațiunii de salvare din Munții Apuseni, când ministrul de Interne, Radu Stroe și ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, și-au delegat atribuțiile la nivel local și subalternilor lor și nu au asigurat coordonarea eficientă a operațiunilor.

George VIŞAN

PS: În apărarea dlui Dușa se poate argumenta că acesta a comentat ironic știrea cu delfinii sau a încercat să ironizeze presa. Însă mie nu mi s-a părut că ministrul a făcut acest lucru, și nu m-am amuzat deloc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s