Coreea de Nord a reuşit astăzi să surpindă comunitatea internaţională cu un nou test nuclear. Dacă primul test nuclear efectuat de acest stat pe 9 octombrie 2006 a fost anunţat, testul de astăzi a fost efectuat fără emiterea nici unui avertisment. Autorităţile de la Phenian au ameninţat însă pe 29 aprilie că vor efectua un nou test nuclear, dacă Consiliu de Securitate al ONU nu ridică sancţiunile împotriva Republicii Democrate Populare Coreea şi nu prezintă scuze. Explozia a fost detectată de catre către USGS (Serviciul pentru Studii Geologice şi Seismice al SUA) care a detectat un mic cutremur de 4,7 grade pe scara Richter în proximitatea locaţiei primului test nuclear. Nu se cunoaşte puterea exactă acestui nou test nuclear – ministerul rus al apărării a emis o estimare a puterii dispozitivului nuclear cuprinsă între 10 şi 20 de kilotone. Testul anterior din 2006 a fost estimat de specialişti ca având echivalent cu 1000 de tone de TNT (insuficient din punct de vedere militar).
Testul vine pe fondul prăbuşirii negocierilor cu SUA, China, Japonia şi Republica Coreea (Coreea de Sud), a reactivării centrului de cercetări nucleare de la Yongbyon şi a unor lansări de rachete balistice. În urma lansărilor de rachete balistice cu rază lungă şi intermediară sancţiunile împotriva Coreei de Nord au fost înăsprite de către ONU şi restul comunităţii internaţionale.
Reacţiile nu au întarziat să apară: Japonia a cerut convocarea unei sesiuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, care se va întâlni cel mai probabil astăzi; Departamentul de Stat al SUA a declarat că încă analizează datele pe care le-a primit în legătură cu noul test nuclear, dar preşedintele SUA, Barack Obama a caracterizat acţiunile nord-coreene ca o sfidare a deciziilor şi rezoluţiilor ONU şi o situaţie gravă care priveşte toate statele lumii; Uniunea Europeană s-a declarat profund îngrijorată de evenimentele din peninsula coreeană, iar bursa de la Seul a scăzut cu patru procente după anunţarea efectuării detonării.
Coreea de Nord şi-a justificat acţiunea de astăzi prin necesitatea de a-şi apăra suveranitatea şi a-şi creşte capacitatea de descurajare nucleară. Scopul programului nuclear nord-coreean este de a asigura supravieţuirea regimului prin şantajarea comunităţii internaţionale şi obţinerea de garanţii de securitate din partea SUA. Reaminesc că tehnic vorbind între SUA, Republica Coreea şi Republica Democrată Populară Coreea există o stare de război, conflictul început în 1950 nefiind pe deplin soluţionat prin semnarea unui tratat de pace.