Polonia după Smolensk 1

Înmormântarea preşedintelui polonez Lech Kaczynski. Copyright Novinite.com

Catastrofa aeriană în care au pierut 96 de oficiali polonezi va marca politic şi social Polonia în acest an. Tragedia de la Katyn s-a repetat într-o formă minimal simetrică. Polonia s-a aflat în fața unei nevoi de solidaritate şi de aceasta dată nu datorită unei conjucturi istorice, ci a unei catastrofe ivite independent de factori politici. Încercarea la care a fost supusă națiunea poloneză nu poate fi privită și explicată prin prisma unor teorii conspirative. Tragedia poloneză portretizează greutatea unui destin unic. Dar solidaritatea populației şi a politicenilor în fața acestei tragedii nu este de durată. Media poloneză va trece de la unica știre la convulsiile vieții politice și sociale.

Disputa privind inmormântarea președintelui lângă regii poloni în Cracovia, este reprezentativă pentru memoria şi lupta asupra identității unei națiuni. Funerariile lui Lech Kaczynski şi ale soţiei sale trebuiau să reprezinte un gest de unitate şi împărtăşire a suferinţei pentru intreaga Europă. Absenţa lui Van Rompuy, Merkel și Barroso sunt de neînțeles, în contextul în care se puteau face eforturi alternative de deplasare.   Solidaritatea europeană atât de des invocată pare astfel desuetă. Critica lui Vaclav Klauss îndreptată spre personalităţile importante ale Uniunii Europene nu face decât să alimenteze euroscepticismul și senzația usturătoare că Polonia este iarăși singură. Și in acest context cu greu poate fi contrazis.  Revista The Economist a vorbit pe îndelete de euroscepticismul preşedintelui Kaczynski cât și de atitudinea sa fermă şi mai puțin diplomatică în politica externă. Uniunea Europeană nu este numai o construcţie economică ci şi o expresie a solidarităţii şi a înţelegerii dintre națiuni.

Resentimentul față de imperiul rus, sub diversele forme pe care le-a avut, nu se gasește doar în Polonia. Nu acolo este monopolul, cu toate că Polonia şi Estonia au fost fost vocile cele mai puternice in ultimul timp, anti-rusismul poate fi văzut într-o formă sau alta și în celalte ţări ale fostului bloc sovietic.  Normalizarea relaţiilor polono-ruse va aştepta o iniţiativă de la Kremlin. Vladimir Putin nu va mai căuta nicio fisura şi va incerca să se apropie de polonezi.   O soluție ar fi desecretizarea arhivelor şi asumarea ororilor dovedite. Este evident destul de greu sa ne aşteptăm ca Rusia sa aiba un comportament asemănător Germaniei. Echivalearea comunismului cu nazismul se disputa de decenii, cu pozitii diferite in Estul si Vestul Europei. Totuși Donald Tusk a avut o politică externă mult mai apropiată de Rusia. Reacția Kremlinului la evenimentele produse la Smolensk cat şi comisia condusă de primul ministru Putin arată că Rusia vrea să meargă mai departe. Vom vedea cum.

Viața politică poloneză va evolua precar. Mai întâi va trece prin etapa revigorării, apoi fiecare partid se va repoziţiona. Folosirea acestei tragedii in scopuri electorale este posibilă dar nu trebuie ca o victorie inerentă a reprezentantului partidului Lege şi Justiţie să fie considerată ca un dat. Actualul presedinte are cele mai mari șanse din moment ce opozitia nu are incă un candidat. Impactul acestei tragedii face la acest moment face orice indiciu prematur. Distanța până la următoarele alegeri nu este lungă dar in campaniile electorale şocurile emoționale pot face o diferență demnă de luat în seamă.

Imediat după victoria în alegerile legislative partidului Platformei Civice a anunţat o schimbare în politica externă, liderul grupului parlamentar al liberalilor declarând imediat după ce s-a anunţat înfrângerea fraţilor Kaczynski că Polonia îşi va retrage cei 900 de militari din Irak.  Mai mult, viitorul guvern intenţiona să renegocieze cu Statele Unite amplasare scutului antirachetă pe teritoriul polonez. Diferențele de viziune dintre frații Kaczynski si partidul lui Donald Tusk sunt de notorietate. Donald Tusk se poate mândri în primul rand cu stabilitatea economică. Per total economia poloneză a crescut cu 1,7% in ultimul an, in care Europa a fost blocată sau s-a aflat pe minus. Deficitul bugetar este de 7%.

Comunismul si anticomunismul vor disparea treptat din campaniile electorale viitoare şi se vor muta în institute de cercetare, asa cum se vor schimba si generaţiile politice. Tinerii politicieni nu mai sunt interesaţi de subiect si nu vom ajunge in situatia Poloniei din 2005-2007 cand Partidul Lege şi Justiţie a devenit obsedat de implementarea unei variante radicale a legii lustraţiei care în cele din urmă s-a axat pe o vină colectivă.

Înainte de venirea fraților Kaczynski la putere Polonia a fost desemnată de organizația Transparency International, drept cea mai coruptă ţară din UE, iar oficialii de la Bruxelles se așteptau la măsuri rapide. De altfel dreapta a ajuns la putere în 2005 în Polonia pe fondul promisiunilor de a eradica corupţia şi de a reduce şomajul, un vot negativ dat scandalurilor şi măsurilor incoerente care au marcat cei patru ani de guvernare ai Stângii. Acum va urma o campanie electorală în care decenţa transmiterii mesajului va prima în fața unei campanii agresive, pentru ca vechile clivaje vor inceta să mai influențeze deciziile electoratului în măsura în care o făceau până acum.

Cosmin CĂRBUNARU

One comment

  1. Pingback: Tweets that mention Polonia după Smolensk « -- Topsy.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s