Despre conferințele TED am vorbit și cu altă ocazie și de atunci am început să preluăm cu oarecare regularitate conferințele cu relevanță politică.
Conferințele TED sunt publicate integral pe Internet și în jurul acestora s-a format o largă rețea de traducători (inclusiv în limba română). În plus, ca și McDonalds sau Al Qaeda, TED permite desfășurarea unor evenimente licențiate TED sub marca TEDx. Primul a avut loc în 2009 în București; căutând pe Internet am aflat cu plăcere că anul acesta urmează nu mai puțin de 10 evenimente.
(sursa)
Înainte de a vă recomanda cu căldură să mergeți la acele evenimente care mai sunt deschise câteva cuvinte despre diferența dintre TED și TEDx. Frumusețea conferințelor TED este că adeseori depășesc subiectul oficial al vorbitorilor. Găsim brutari care vorbesc despre sensul filosofic al pâinii, tehnologii prezentate sub aspectul impactului social, acte filantropice analizate sub aspectul eficienței măsurabile etc. etc.
Prin comparație TEDx urile locale pierd din caracterul trans-disciplinar și universal și sunt mult mai apăsat despre ceea ce par. TEDx India a fost despre India, TEDx Women a fost despre feministe iar TEDx România (în diverse variante) mă aștept să fie despre România. Acestea fiind spuse, primul TEDx București a avut printre vorbitori pe Alexandru Tomescu și Raed Arafat, ceea ce spune destul despre calitatea evenimentului. Deci, căutați lista de vorbitori și, dacă vă interesează, participați fără ezitări – formatul e excelent.
Următorul eveniment este la Cluj. Nu se mai acceptă înscrieri, dar sperăm că vor publica videoclipurile.
PS. (dacă vre-unul din organizatori citește acest post): nici unul din evenimente nu e transmis în direct pe Internet!!! Zau așa – nu găsiți un laptop cu webcam? Am eu unul dacă vă ajută …