Apocalipsa se amână (3): Fukushima 1

Sistemele de siguranța de la centrala nucleară Fukushima Daiichi

Dat fiind că nu aţi murit până acuma (după cum am anunţat în episoadele anterioare- 1, 2) să ne uităm dacă  vom muri în urma exploziilor de la centrala de la Fukushima sau, în general, în urma unei apocalipse nucleare.

Voi face un rezumat (foarte) parţial al unui post al PEN.

În esenţă:

  • Tehnologia centralelor de la Fukushima este învechită şi o înlocuire era deja planificată. Centralele mai recente se bazează pe răcire pasivă, fiind astfel independente de circuitul de energie electrică.
  • Fukushima a fost planificată să reziste o acceleraţie echivalentă cu un cutremur de 6.7 care se desfăşoară exact sub centrală. Probabilitatea ca acest nivel să fie depăşit  este de 1 la 10 000 de ani.
  • Chiar şi în condiţiile în care acest nivel a fost depăşit elementele centrale ale reactorului au funcţionat (sau după caz s-au oprit) după cum au fost proiectate, defecţiuni apărând la cele auxiliare.
  • Efectele acestor defecţiuni sunt mai puţin necontrolate decât poate sugera limbajul  în care sunt prezentate în presă. Meltdown (topirea miezului) se consideră a apărea chiar şi atunci când unul dintre cele 3 învelişuri are fie şi o singură gaură. Depăşirea nivelului de radiaţii este rezultatul unor eliminări controlate de gaz radioactiv; acesta se dispersează rapid a.î. vârful radioactiv nu a fost atins decât vreme de 3 ore. [Notă: de la postarea iniţială s-a luat în calcul încă o eliberare de gaz].
  • În urma efectelor de la punctul de mai sus nu a murit nimeni,
  • Mai mult, singurii care se aşteaptă să fie afectaţi sunt membrii echipelor de intervenţie implicaţi în ţinerea sub control a reactoarelor (depinzând şi de lungimea turelor).
  • În context, bilanţul cutremurului şi tsunami-ului are peste 10 000 de dispăruţi, pagube ecologice care includ un incendiu de mai multe zile la o rafinărie şi oraşe de coastă rase de pe faţa pământului.

Deci, deşi nu este cu totul imposibil să muriţi într-o apocalipsă nucleară, şansa să muriţi ca victimă colaterală într-un jaf la casa de schimb sunt puţin mai mari.

Andrei Tiut

Notă: Autorul articolului citat nu este unul dintre conducătorii diverselor instituţii de protecţie civilă, dar ideile prezentate sunt consistente cu ceea ce spun oamenii de ştiinţă citaţi de media. În plus, vă invit să consultaţi articolul fie şi pentru sumedenia de surse citate.

One comment

  1. Pingback: Apocalipsa se amână (5): să oprim creşterea populaţiei la 10 miliarde «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s