Decăderea morală a Monicăi Macovei era previzibilă Răspunde

6432311021_bdcdeb8042_b

Doamna Macovei a argumentat în public că decizia CCR nu prea respectă principiul ne-retroactivității legilor. Poate, nu sunt jurist. Dar țin minte că, pe vremuri, dna Macovei a argumentat cu pasiune supremația unor decizii CCR mult (mult!) mai creative decât aceasta. Aici este decăderea morală: când ne convine, Constituția este ce zice CCR; când nu ne convine, este ce vrem noi.

Dar o asemenea derivă logică și morală era previzibilă și a fost prevăzută.

Acum o grămadă de timp, în 2012, scriam despre genul de strategie anticorupție promovat de Monica Macovei (definită ca plasarea oamenilor buni în poziții cheie, combinată cu speranța că restul vine de la sine). Observam că această strategie înregistrează un anume eșec, că dna Macovei ar dori să evite eșecul dând mai multă putere organismelor anticorupție, că această putere riscă să depășească granițele Constituției.

„Totuși, ca și în alte blitzkrieg-uri pierdute, generalii mișcării anti-corupție cer mai multă forță. […]. În funcție de modul de implementare, aceste măsuri pot fi la limita sau chiar în exteriorul cadrului democratic. Dar, aproape inevitabil, […] nu vor fi suficiente – de aceea va fi nevoie de mai multă forță și deci de depășirea limitelor democrației. (Civitas Politics, martie 2012)

Și, chiar dacă nu urma ca încălcarea drepturilor și libertăților să aibă loc imediat, ea urma să fie cerută mai devreme sau mai târziu.

„Poate că strategia de resurse umane a fost atât de bună încât promotorii strategiei Macovei se vor abține să treacă acest Rubicon. Dar ei pregătesc societatea în acest sens, cu sau fără intenție.” (idem)

Aici am avut și un anume „noroc”. Eșecul activității anticorupție de a avea impact social a fost reversat sub Laura Kovesi, care a și abandonat strategia extinderii puterii în favoarea unei strategii de extindere a capacității instituționale. Aș fi putut să nu văd niciodată predicția împlinită în mod explicit.

A trebuit să vină accidentul deciziei CCR ca să vedem reacția promotorilor strategiei Macovei la „eșec”. Doar că, odată ce Morar a fost mutat la CCR, iar Bica și Georgescu în arest, promotor al strategiei Macovei rămâne Macovei însăși.  Iar Macovei a spus o frază care descrie cu o precizie aproape poetică reproșurile pe care i le făceam în 2012:

„Într-o țară în care criminalitatea este ridicată, drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin.” (Hotnews)

Între dragostea de libertate și ura față de corupți, nimeni nu mai poate nega acuma ca știe care este alegerea doamnei Macovei.

Andrei Tiut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s