Apocalipsa se amână: ceea ce nu știați (?) despre Fukushima 1

Premierul japonez Yoshiko Noda anunțând oprirea centralei Fukushima Daiichi, 16 decembrie 2011, (AFP/Getty Images, YOSHIKAZU TSUNO)

… este că ieri autoritățile japoneze au anunțat închiderea fazei doi a intervenției, așa numita închidere la rece („cold shutdown”).

Am aflat asta dintr-o depeșă AFP, preluată de Jakarta Globe, preluat de wn.com

Dacă acest lanț jurnalistic nu vi se pare credibil, încercați pe BBC sau New York Times sau alte surse de informație după gust.

Dacă însă căutați în media românească s-ar putea să fiți puțin dezorientat. O căutare pe Mediafax, Realitatea și Antena 3, făcută în dimineața asta, arată la articole recente niște povești despre disperarea care i-a cuprins pe angajații de la reactor când s-a produs valul tsunami.

Hotnews și Evenimentul Zilei redau știrea (bravo lor), dar alte surse au preferat să scrie ieri și azi despre maimuțele care …. „vor patrula pădurile radioactive de lângă Fukushima pentru a efectua măsurători” (sic).

Care este deci bilanțul tragediei? Pagube materiale imense, dar nu surpinzătoare dacă ne gândim la contextul mai larg al dezastrului generat de tsunami. Zero (0) morți legate direct de contaminarea radioactivă, față de 20 000 de victime legate alte efecte ale catastrofei. Totuși Greenpeace, printr-un oarecare salt logic, consideră anunțul un ecran de fum sub care japonezii ascund necesitatea de a închide toate centralele nucleare.

Blogul Civitas a dedicat în timp o serie de articole cazului Fukushima, susținând că acesta nu va crea o catastrofă umanitară, că nu ar trebui să oprească dezvoltarea energiei atomice și că, în majoritatea statelor dezvoltate, nici nu o va face. De aceea putem anunța zi triumfalist că avem o capacitate predictivă mai dezvoltată decât a vrăjitoarei Melisa – în plus suntem în libertate și oricând dispuși a accepta donații în case și terenuri.

Mai interesant este însă dacă până la citirea acestui post nu știați nimic de anunțul japonezilor. Mai țineți minte puzderia de talk-showuri care dezbăteau șansele norului radioactiv de a ajunge în România? Ne-am aștepta acum la o altă serie în care stimații invitați să se întrebe candid cum au putut greși în așa hal și să detalieze ce vor face în viitor pentru a da informații și analize mai exacte. Pe cei ce vor alege tăcerea, recomand să îi scoateți din rutina dumneavoastră zilnică de informare.

Alternative există. Am recomandat într-un articol mai vechi câteva  surse alternative de știri. În plus blogul nostru are o pagină numită Politica live, unde puteți vedea transmisii în direct de pe mai multe televiziuni de știri ne-românești. Sau faceți măcar o căutare pe news.google.com, care poate oferi știri personalizate pentru regiunea dumneavoastră.

Andrei Tiut

One comment

  1. Este bine ca am dezvoltat o capacitate de prognoza la nivelul blogului, Andrei. Poate ar trebui sa introducem o categorie predictii – banuiesc ca vom fi mai aproape de adevar decata vrajitoarea Melisa. 🙂

    Maimutele care patruleaza padurile de la Fukushima sunt simptomatice ptr. presa romaneasca. De cand a inventat Ion Cristoiu gainile care nasc pui vii nu am iesit din zodia tabloidului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s