Cum se face, pe scurt, o consultare constituţională 2

founding-fathers-of-the-us-constitution

După cum v-am mai povestit, eu şi George suntem implicaţi într-un proces prin care o serie de ONGuri vor să propună tot felul de lucruri vis-a-vis de Constituţie.

Le-am scris, apoi le-am trimis, şi au ajuns în sinteza, dar mai ales în anexele raportului Forumului Constituţionali.

Desigur, Parlamentul are dreptul suveran să agreeze sau nu propunerile noastre. Dar, odată ce ele au ajuns până acolo, mi se pare normal ca măcar să fie dezbătute în comisie. Să aud şi eu, spre exemplu, dacă se doreşte sau nu informatizarea serviciilor publice, sau protecţie contra birocraţiei regionale prin ombdusmani dedicaţi.

În ziua doi a dezbaterilor am început să dezvoltăm bănuiala ca toată lumea se uită doar pe sinteza narativă propusă de Forum, iar anexele sunt doar risipă de biţi şi hârtie. În ziua trei, când o serie de articole discutate de noi multe ore au fost adoptate în câteva (zeci de) minute şi cu scăpări de limbaj s-a format un început de certitudine. Din nemulţumirea noastră cristalizată a reieşit următoarea ştire de presă:

Zece ONG-uri ameninţă cu vot negativ la referendumul privind Constituţia

Referindu-se la noi (sau poate la alţii mai prezenţi la televiziuni) dl Antonescu a spus că degeaba se plâng diverşi experţi, „cu ghilimele” – de fapt intrarea pentru presă este liberă, deci şi experţii sunt invitaţi să asiste personal. O poziţie asemănătoare a avut-o doamna Gorghiu care a spus glumind că lumea „rupe gardul” pentru a intra la lucrări.

Ori, noi nu vrem prezenţă ci consultare. Iar consultarea, în acest moment, poate fi extrem de simplă. Ştim următoarele fapte:

(1) Există anexe la raportul Forumului, care detaliază şi sistematizează propunerile primite.

(2) Deşi în anexe au fost găsite la un moment dat erori materiale, nu ştim să existe reclamaţii care să susţină că Forumul ar fi exclus cu totul anumite propuneri.ii

(3) Aceste anexe au o lungime limitată şi gestionabilă (cam 200 de pagini).

Este cu totul în puterea legală şi fizică a comisie să discute fiecare dintre propunerile din aceste 200 de pagini şi fiecare propunere sa fie susţinută vreme de 10 minute de un reprezentant al iniţiatorilor, care să rămână să asiste la dezbateri şi eventual să răspundă la întrebări. Asta e tot. Serios, asta este tot.

Andrei Tiut

i Nu ştim sigur exact ce versiune au primit parlamentarii. Dar există cel puţin o versiune care reproduce în anexe propunerile noastre în mod rezonabil de corect şi complet.

ii Dacă există probleme mai grave ele pot fi îndreptate.

2 comments

  1. Pingback: Piticii constitutionali | Tarot Politic

  2. E clar ca nu se doreste, de fapt, consultarea populatiei pentru constitutie.
    In mod normal, principalele probleme aflate in discutie ar trebui sa fie trimise sub forma de chestionar alegatorilor, asa cum s-a facut in Ungaria.
    Iata ce intrebari s-au pus acolo celor 9 milioane de alegatori:http://nazone.ro/2013/07/consultare-pentru-noua-constitutie.html
    Si la noi ar trebui sa fie puse astfel de intrebari si sa se tina cont de raspunsuri in constitutie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s