O măsurare a părtinirii fotografice a agenției Mediafax Răspunde

883165_10150351045939999_613949882_o

Ați observat vreodată cât de bine arată Emil Boc în fotografiile Mediafax? Dar că Victor Ponta are mereu buzele întredeschise? Ei bine, eu am văzut. Și, vorba poetului: îi vede azi, îi vede mâini, astfel numărătoarea e gata. Să numărăm, deci:

Eșantion: toate știrile de pe fluxul RSS Mediafax-Politic între 29.11 00:00 și 4.12 17:00. Plus trei mici suplimente pentru Crin Antonescu, Vasile Blaga și Mircea Geoană.

Atribute evaluate (da=1, nu=0):

(1) Atribute personale negative:

Sub. Termenul este împrumutat din limbajul BDSM. În cazul nostru se aplică atunci când un personaj este clar dominat de altul (mână pe umăr), este clar ignorat de altul sau se arată într-o postură ridicolă.

Poziția peștelui. Se aplică unei fotografii făcute unui personaj care vorbește exact în fracțiunea de secundă în care nu vorbește, căutându-și cuvintele sau doar respirând. Se aplică în egală măsură unei fotografii care doar creează această impresie. În mod tipic, personajul va avea buzele întredeschise, de unde și denumirea categoriei. Nu am numărat această categorie din motiv că unele diferențe sunt prea subtile.

(2) Atribute impersonalei adică, de regulă, natura și calitatea fundalului:

Zgomot de fond. Fotografii în care fundalul conține obiecte multe și/sau proeminente. Acestei categorii sunt asimilate și puținele fotografii în care politicianul nu este nici măcar în prim-plan ci apare el în fundal. Ca regulă generală, sunt cele mai defavorabile fundaluri. Există însă o excepție despre care voi vorbi mai jos.

Zgomot de fond redus. Fotografii cu un fundal în culori puține (de obicei fotografii de congres) sau în care fundalul este blurat foarte eficient. Fundalul oficial tipic (cu text lizibil) nu intră în această categorie ci în cea anterioară.

Clar-obscur. Fotografii în care politicianul apare foarte proeminent pe un fundal închis la culoare. Cel mai probabil par a fi imagini de la emisiunea „După 20 de ani” a Pro TV (Pro TV și Mediafax aparținând aceluiași trust)

(3) Atribute personale pozitive

Oratorul. Fotografie a unui personaj ce vorbește, unde mimica și gesturile sunt expresive. Este atributul simetric cu Poziția peștelui. În vasta majoritate a cazurilor o asemenea fotografie nu este doar reușită ci și flatantă pentru subiectul ei.

Dom. Simetric lui Sub. Apare într-o fotografie cu două personaje în care unul este Sub sau într-o fotografie în care personajul e privit de jos (și/sau umple cadrul) și, în același timp, are o mimică ce sugerează că ar controla situația.

Alte note: atributele de mai sus sunt ordonate în ordinea „gravității” dar nu sunt o scală. Printre altele, fiecare poză poate fi notată de cel puțin 2 ori. Dacă o poză apare de mai multe ori în mai multe știri, acea poză va fi numărată de mai multe ori.

Să ne uităm, deci, pe numărătoare:

Nume

Afiliere

 Sub 

+zgomot

de fond

+zgomot

redus

+clar-

obscur

Orator

Dom

Traian Basescu

13

6

2

Victor Ponta

PSD

5

17

1

1

2

Crin Antonescu

PNL

6

11

3

1

6

1

Vasile Blaga

PDL

1

7

2

Mircea Geoana

PSD,
maverick

2

3

1

4

1

Ilie Sarbu

PSD,
maverick

3

1

1

Gheorghe Flutur

PDL,
maverick

3

3

Titus Corlăţean

PSD

2

2

Valeriu Zgonea

PSD

1

2

1

Liviu Dragnea

PSD

2

1

Cristian P. Piedone

PSD,
maverick

2

1

Corina Cretu

PSD

1

1

1

Emil Boc

PDL,
maverick?

1

1

Mircea Toader

PDL

1

Cătălin Ivan

PSD

1

Radu Mazare

PSD

1

1

Andreea Paul

PDL

1

1

Eugen Nicolicea

UNPR

1

1

Cătălin Predoiu

PDL

1

1

1

Ion Iliescu

PSD

1

1

Cezar Preda

PDL

1

1

 Să îi luăm pe rând. Traian Băsescu este vorbitor prin excelență și, uneori, Dom. Fotografiile sale conțin în general mult zgomot, dar cam jumătate din acel zgomot este reprezentat de însemnele puterii și prestigiului funcției reprezentate și fotografiate în mod corect. Este, deci, un zgomot „bun”.

Reprezentări tipice:

  • „Președintele”: sobru, cu gura închisă, înconjurat de însemnele puterii

  • „Soția gânditorului de la Hamangia”: argumentativ, focalizat pe ascultător, cu backgroundul fotografiei încărcat cu obiecte de mobilier

Apoi, Victor Ponta. Știu că nu am numărat Poziția peștelui dar, credeți-mă, ea ar fi dominată copios de premier. Fotografiile sale sunt pline de zgomot, iar dl Ponta este Sub mai des decât Dom sau Orator.

Reprezentări tipice:

  • „Neavenitul”: gura între-deschisă, privirea nu prea bine focalizată, semnele puterii ciuntite și blurate.

  • „Oh, Ponta, you so funny”: instantaneu cu Ponta făcând lucruri trăznite.

Apoi, Crin Antonescu. Președintele Senatului apare cam la fel de des Sub și Orator, iar fundalurile fotografiilor sale sunt mai generoase decât ale premierului

Reprezentări tipice:

  • „La arme cetățeni”: La tribună, expresiv, fundaluri care îl favorizează. Gesturile mai ample decât ale președintelui și gura (surprinzător de) larg deschisă sugerează, totuși, agresivitate.

  • „Eu nu sunt din povestea asta”: Imagini cu dl Antonescu privind – în esență – la pereți.

The Mavericks. Aparent, membrii PDL primesc un tratament mai bun decât al Opoziției. Fundaluri mai puțin agrseive, câteva infățișări de Dom, etc. Dar asta este doar o primă impresie. Vasile Blaga este vice-președinte la categoria „Poziția peștelui” în timp ce „Mircea Geoană” primește un tratament extrem de bun. În fapt, cei mai bine reprezentați politicieni (în afara triadei de la vârful statului) sunt aceia care au potențial de a destabiliza partidele în care activează. Vorbim de domnii: Flutur, Geoană, Sârbu, Piedone.

Andrei Tiut

Toate fotografiile au ca sursă Mediafax.

i Atributele impersonale, în bine sau în rău, au impact mai scăzut decât atributele personale. Altfel spus, degeaba ai un fundal bun dacă te strâmbi sau „degeaba” ai un fundal rău dacă trupul și expresia feței sunt expresive. O problemă cu aceste atribute este că Traian Băsescu (și, întrucâtva Ilie Sârbu) au fotografii în care fundalul transmite ideea „sunt un oficial al statului român” ceea ce este … de bine. Voi compensa această problemă în secțiunea de interpretare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s