Ați observat vreodată câte comunalități se dezvoltă între cele mai vizibile „noi” mișcări politice? Eu nu, până de curând. Dar acuma că am văzut pot să va spun și vouă ca să vedeți voi. Mișcările în cauză sunt Nicușor Dan/ Uniunea Salvați Bucureștiul, Uniți Salvăm și Monica Macovei/M10.
Toți sunt răi și lucrează mână în mână (numai noi suntem buni):
-
M Macovei: „Iohannis și cartelul PSD-PNL sfidează diaspora și electoratul reformist” (sursa)
-
N Dan: „Suntem in continuarea efortului DNA de a curata administratia publica din Bucuresti.” (sursa)
-
Uniți Salvăm: „Toate partidele/ Aceeași mizerie”
DNA reîmprospătează clasa politică
-
M Macovei: „[G]ândiți-vă ce înseamnă DNA pentru voi: un vis sau un coșmar? Nu opriți visul, votați visul!” (sursa)
-
N Dan: a lansat USB în fața DNA într-un gest asumat simbolic
-
Uniți Salvăm: nu este o opinie generală, dar exista în US o aripă macoveică tendința unu, dacă mai activează).
Directii politice contradictorii sau nesustenabile
-
M Macovei: candidata Macovei a susținut un mix de politici publice de stânga și de dreapta care ar fi secătuit bugetul
-
N Dan: Candidatul Dan a susținut politici publice insuficient analizate (cum ar fi construirea de metrou pe toate amplasamentele de linie ferată care circulă în București).
-
Uniți Salvăm: Nu s-a ajuns până acolo
Indiferență față de procurarea de fonduri la buget care să susțină propunerile
-
M Macovei: Există bani, este doar nevoie să ii recuperăm de la corupți.
-
N Dan: Există bani, este doar nevoie să ne uităm ce buget mare are Primăria.
-
Uniți Salvăm: nu s-a ajuns până acolo dar în zona de stânga a US cu siguranță se vor găsi militanți care să aducă variațiuni pe tema „banii sunt o falsă problemă”
Omul sfințește locul (apolitism/ antipolitică):
-
M Macovei: v. Despre corupție (1): Strategia Macovei – trecut, eșec și viitor 14
-
N Dan: „Vom aduce în administraţia publică oameni competenţi, oameni morali” (sursa)
-
Uniți Salvăm: nu împărtășește în general această viziune; cuvinte precum apolitic pot fi folosite dar înseamnă de fapt neafiliat partidelor.
Statul să permită finanțările alternative.
-
M Macovei: „Vom contesta în instanță Raportul AEP privind controlul finanțării campaniei prezidențiale” (sursa)
-
N Dan: „Normele de aplicare la legea finantarii partidelor impiedica cele mai democratice moduri de finantare: finantarea prin SMS si prin donatie on-line” (sursa)
-
Uniți Salvăm: nu există o poziție în acest sens (nu există partid asociat mișcării) dar există interes.
Punând cap la cap aceste elemente, putem ajunge la un nucleu de nou discurs politic:
Politicienii sunt răi. Voi știți asta, noi știm asta. Veniți la noi, pentru că suntem altfel. Este suficient să vă uitați la noi cum suntem altfel decât ei, și asta ar trebui să vă ajungă. Nu vă îngrijorați și nu întrebați de capacitatea noastră de organizare politică: DNA îi va rade pe cei organizați (și corupți) și atunci lumea ne va vota pe noi. Pentru că suntem altfel.
Veniți alături de noi. Dați-ne un vot, un post pe Facebook, o oră de voluntariat și, dacă rezolvăm chestiile birocratice pe care nu prea le înțelegem doi lei pe SMS și patru euro pe Paypal.
În privința direcților de dezvoltare, noi avem viziune. Poate că pe alocuri această viziune vi se pare a fi insuficient operaționalizată. Dar e normal așa, suntem la început [și tot la început vom fi până ajungem la putere]. Se știe dealtfel că direcțiile de politici publice se fac de către specialiștii în politici publice conform ghidurilor și bunelor practici în crearea politicilor publice.
Și, nu uitați, în buget există deja banii necesari pentru a îndeplini visurile voastre. Mai trebuie doar să îi smulgem din ghearele actualilor guvernanți.
Acest discurs nu este nici pe departe universal în cele trei mișcări. Oricum, tustrele au fost inițial mai degrabă confederații de oameni cu idei compatibile dar diferite. Deci nu vreau săpun discursul de mai sus ca o etichetă pe fruntea nici unei persoane particulare. Dar la nivel de grup mi se pare că putem vedea o convergență.
Înțeleg această tentație spre convergență și, poate, în viitor, unitate. Dar cred că este greșită. Dar, personal, cred mai degrabă că electoratul mișcărilor alternative dorește identități clare și nu o aromă generică de vanilie. Poate mă înșel, dar nu cred că soluția este dezvoltarea unui partid ca un Coldplay al politicii alternative. Despre asta, poate, într-un articol viitor.
Andrei Tiut
Domnule Tiut, apreciez in general luarile dvs. de pozitie privind fenomenul politic si social actual. Dar va intreb: care ar fi, ma rog, acel/acea entitate singulara („e pluribus unum” ?) capabila de buna guvernare si emancipare a Romaniei ? Cumva procuroarea comunista M. Macovei, care batea la anchete cu mana ei cat barosul mai ceva ca Bute in zilele lui de glorie ? Atentie, nu exista organizatie (partid politic sau nu) detinatoare a adevarului despre devenirea Romaniei. Toate, pe masura ce se dezvolta, capata apucaturi autoritariste, chiar dictatoriale, schimband idealismul frumos si curat al tinerilor scoliti „afara” (v. ministresa „Harvard”) cu apucaturi „balcanice” (in sens peiorativ) si dambovitene, ale intereselor de grup si coruptiei (aproape) generalizate. Rog abtineti-va in a-i face reclama procuroarei comuniste care defaima Romania in P.E. si care a guvernat mizerabil intre anii 2008-2012, impotriva intereselor si dezvoltarii tarii (v. lectia oferita de Grecia acum). E spre binele si buna imagine a dvs., care aveti, intr-adevar, un discurs scolit si echilibrat. Numai bine. Prof. H. Costin.
Ca regula generala comentariile de tip „procuroare comunista” nu trec de moderare, conform regulilor sitului. Am facut de data asta o exceptie 🙂
La substanta:
– eu nu zic ca „unum” va exista sau ca va fi capabil de guvernare. zic doar ca incep sa existe priviri indreptate in aceasta directie.
– Desi nu am avut loc sa dezvolt, am spus destul de clar, sper, ca nu etse neaparat o ideee buna de a face melanj de identitati
de ce ai făcut o excepție? 🙂
Cand exista si continut pe langa insulta si spiritele nu sunt (inca) inflamate fac exceptii in numele dialogului.
care conținut? ăsta: „care batea la anchete cu mana ei cat barosul mai ceva ca Bute in zilele lui de glorie?” sau ăsta: ”care defaima Romania in P.E. si care a guvernat mizerabil intre anii 2008-2012”? (să vezi tu inflamație dacă omulețul mai intră pe aici 🙂 )