Note cu și despre Klaus Iohannis 2

1. Dl Iohannis a făcut din vorbe societatea civilă. (Faceți o pauză de respirație și citiți ce urmează).

Președintele a obținut ceva, anume un plus de legitimitate și niscaiva timp. Partenerii săi de dialog nu au obținut nimic. Să zicem că protestatarii au fost acolo să protesteze (deși înțeleg că Adrian Despot a tăcut copios și a fost admirat pentru asta). Dar ONG-urile s-au întors clar cu mâna goală. Nici una din temele de acolo nu a fost însușită de președinte, pentru nici una nu s-a agreat un plan de consultări ulterioare.

12190027_933248806749974_3247338679842268053_n[1]

Rezultatul întâlnirilor, descris de Nicușor Dan, cu adnotările mele.

Ca victoria președintelui să fie clară, nimeni nu pare să fi spus la ieșire cuvântul magic eșec. Astfel, nici o umbră nu cade peste președinte în timp ce participanții au deja niște discuții… interesante cu colegii de protest și societate civilă.

Nu mă înțelegeți greșit, dl Iohannis este politician și, atâta vreme cât nu a mințit pe nimeni în acele consultări, nu avem de ce să ne dăm răniți. This is how the cookie crumbles. Și cu cât înțelegem asta mai repede, cu atât mai bine.

2. Consultarea societății civile în problema numirii unui prim-ministru nu este, în sine, neconstituțională. Președintele trebuie să se consulte cu partidele, dar se poate consulta suplimentar cu cine vrea. Națiunea îi chiar plătește consilieri ca să se consulte cu ei. Nu putem exclude că se consultă cu doamna Iohannis. Pe scurt, avem o țără liberă și vorbește cu cine vrea. Abia din momentul în care ar începe să utilizeze consultările cu 18 persoane pentru a-și impune voința în față unor partide alese „pe bune” am avea probleme.

3. Hai să pune puțină ordine în orgia asta de idei. Președintele, ca instituție, nu are de ce să fie chemat în stradă. El mediază între stat și societate și, pentru că nu mai suntem în Atena antică, societatea este reprezentată prin structuri reprezentative și sondaje de opinie. Președintele nu poate vedea întreaga societate și nici nu poate vorbi cu 10 000 de manifestanți. Dacă strada nu are reprezentanți, atunci ea trebuie privită de la o distanță care să îi permită președintelui să observe diversitatea punctelor de vedere. O sosire oficială nu ar face decât să împingă în față 47 de protestatari norocoși și vocali care, brusc, ar deveni „vocea străzii”.

Acestea fiind spuse, ca politician și persoană privată, „incognito”, deci, poate face ce vrea.

La fel, nu e tocmai elegant să ceri societății civile să îți reîmprospăteze ție clasa politică. Ai fost președinte de partid, de ce nu ai făcut atunci o strategie de recrutare? Și, dacă oenghștii devin politicieni, cine devine oenghist?

Schimbarea la față a României nu înseamnă că ne dizolvăm toți într-o masă gri. În continuarea protestatarii trebuie să protesteze (nu tot timpul, dar măcar din când în când). Președintele trebuie să prezidențieze. Oenghiștii trebuie să oengheze. Fiecare să facă ce știe mai bine. (Evident, cine vrea să schimbe activitatea este liber să o facă.)

Păi și de unde să scoatem o nouă clasă politică, dacă nu putem canibaliza alte clase? Știu și eu? Au fost peste 30 000 de oameni în stradă în București și alte mii în orașe. Poate încercăm de acolo.

4. Președintele își joacă viitorul politic. Dacă toate manevrele îi ies, atunci va vedea o creștere a încrederii, sau măcar o încetare a scăderii până după alegerile din 2016. Dacă nu îi ies, își va expune slăbiciunea.

5. Președintele nu este aliatul nimănui. El nu susține partidele împotriva străzii și nici strada împotriva partidelor . El nu susține până la capăt PNL-ul împotriva PSD și sub nici o formă nu susține PSD împotriva PNL. Din punct de vedere constituțional este o opțiune confortabilă. Dar asta înseamnă implicit că el nu are susținerea pentru a propune un proiect de țară.

Andrei Tiut

2 comments

  1. Cu respect, de cine depinde domnul presedinte, sau cui ii face jocurile ? Nu este sansa istorica a domniei sale de a aduce din nou in prim plan etnia din care face parte ? Ori daca ne uitam in istorie, ce a facut etnia aceasta pentru Romania (mai putin atunci cand anumite decizii sau luat peste capul lor direct de la Berlin – ma refer la al doilea razboi mondial). Isi va permite domnia sa se stearga aceasta etnie din istorie ? O vorba romaneasca: ,,Sangele apa nu se face”. ,,Cu rabdare, incet (dar bine) – zice sasu. Asa cred eu……….

  2. Pingback: Iohannis si Piata Universitatii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s