Faptul că poți să-ți faci un SRL nu te face automat Bill Gates 1

cropped-untitled[1]

Colegul George Vișan a inițiat o cercetare calitativă despre impactul asupra societății al propunerilor propunerilor legislative ale Politică fără Bariere  privind legile electorale (în principal Legea Partidelor, Legea alegerilor locale, Legea alegerilor parlamentare). Cercetarea a coincis parțial cu dezbaterile din Comisia pentru Cod Electoral. Din această cauză George a trebuit să investigheze  percepția propunerilor „noastre” comparativ cu percepția propunerilor Comisiei.

Pentru cine nu mai știe povestea, PfB a propus o relaxare a criteriilor de intrare în politică a unor noi partide (doar 3 membri pentru înființare) păstrând limitări la înscrierea în alegeri. Comisia de cod electoral a acceptat propunerea noastră în ce privește înființarea partidelor. Dar a și ridicat pragul de intrare în alegeri (până a a impune în unele cazuri susținerea a 5% din lista electorală pentru a putea înscrie o candidatură) și a creat un proces de desființare juridică a partidelor care nu depun „suficiente” candidaturi. Plus niște artificii în ce privește finanțarea partidelor și campaniilor asupra cărora nu mai insist.

George a intervievat experți, politicieni din partidele existente și potențiali beneficiari ai legii. Mai mulți experți și politicieni au confirmat senzația că se încearcă la nivelul Parlamentului un control drastic și, dacă se poate, o anulare a liberalizării aduse de posibilitatea de a înființa un partid cu doar 3 membri. Din partea experților nu am fost neapărat surprinși, mai ales că unii erau de fapt influențați deja de campania PfB. Dar a fost interesant să vedem poziții asemănătoare din partea unor politicieni. (Oricum, nici experții și nici politicienii nu au avut păreri unanime.)

Posibilii beneficiari, în mod absolut surprinzător, au părut relativ mai puțin interesați de liberalizarea pieței politice și au susținut în unele cazuri bariere impuse de Parlament, deși acestea erau în mod demonstrabil în defavoarea lor. Nu putem exclude un efect de eșantionare aici. Dar cel puțin la fel de probabil este că o parte din cei ce vor să își creeze un nou partid nu înțeleg cadrul legislativ și/sau se identifică aspirațional cu partidele mari.

Citiți întregul raport aici. Studiul este finanțat prin proiectul Dezvoltarea unei coaliții de ONG-uri preocupate de deschiderea competiției/pieței politice (detalii în caseta din dreapta acestei pagini).

Un comentariu

  1. Pingback: De ce sunt respinse atâtea candidaturi | Politic Scan

Lasă un comentariu