Closure între români şi unguri 13

tree_map_export_hun_rou_show_2010

Exporturile Ungariei în România (sursa)

Who do you serve and who do you trust? (un artefact din Crusade)

Nu ştiu. Urăsc ungurii. Ăsta e adevărul. Îi detest, nu-mi caut scuze. Nu pot descrie, e ceva în mine, o repulsie… Mă irită. Poate e ceva genetic, aşa era şi tatăl meu. Când vezi câte discriminări se fac numai la nivel şcolar, câte nedreptăţi, câte se trec cu vederea la ei, eu una nu pot simţi altceva.” – Sabina Elena, elevă, via Stefan Mako, bloger bilingv

Mi vagyunk a bozgorok, ti mocskos ehezett népség? Ti akik még azt sem sejtitek, hogy melyik nemzettől származtok? Akik után már egész európa úgy üvölt, hogy hazátlan oláh népség? Akiket cigánynak neveznek és ordítják utánatok, hogy férjetek meg a nyomorult országotokban? Ti beszéltek nekünk? Nézzetek picit magatokban és szégyeljétek meg magatokat és az egész nemzeteteket!!! (cineva via Facebook, v. şi traducerea automată)

În ultimii ai am tratat conflictul româno-maghiar ca pe o glumă. După convieţuirea politică între UDMR şi restul partidelor, după afilierea la NATO şi UE cine cu cine şi pentru ce se mai poate lupta? Desigur, animozitatea verbală şi paranoia persistă în anumite zone (în special Ardeal şi Bucureşti). Dar conflictele semănau din ce în ce mai mult cu războiul dus de japonezi solitari pe insule pierdute din ocean, mult după ce adevăratul război se terminase.

Ceea ce declanşează acest articol este o serie de discuţii cu amici care reiau integral temele paranoiei xenofobe anti-maghiare. Problema este că oamenii nu sunt xenofobi. Ei nu doresc că maghiarii să plătească într-un fel şi nici nu să răstoarne neapărat statu-quo-ul înspre o epocă în care românii erau mai puternici. În schimb doresc garanţii. Simt că „noi” am făcut o sumă de paşi iar „ei” nu au oferit aproape nimic la schimb. Au o teamă surdă că maghiarii păstrează o rezervă de agresivitate care abia aşteaptă să izbucnească. Presupun că în rândul populaţiei maghiare reciproca e valabilă.

tree_map_export_rou_hun_show_2010

Exporturile României în Ungaria (sursa)

Dacă stăm bine să ne gândim, progresele în relaţiile româno-maghiare au fost mereu incrementale şi cumva discrete. Nu în sensul că ar fi fost ascunse. Dar nici nu ne-au fost vândute ca „momente istorice de reconciliere”.

După toate semnele obiective, relaţiile sunt mai bune decât oricând. Suntem colegi în UE şi NATO. Avem tratat de prietenie. Am avut maghiari în Guvern, inclusiv din afara UDMR. Există şedinţe comune de guvern. Într-o vreme micul trafic de frontieră şi achiziţiile transfrontaliere de imobile înfloreau. Nu a existat nici o blocare în Uniune a unei iniţiative româneşti de către Ungaria sau vice-versa – indiferent de culoarea politică a guvernelor. Viktor Orban a intervenit în alegerile româneşti. Victor Ponta a intervenit în alegerile maghiare. Într-un anume sens suntem printre cele mai integrate ţări din Uniune.

Însă nimeni nu a tras o linie groasă în nisip ca să spună: gata, până aici a fost conflict deschis, de aici avem cel mult competiţie politică. Şi, astfel, mai sunt români (şi, cu siguranţă) unguri, care cred că lupta continuă. Pentru că, să fim sinceri, nimeni nu le-a spus verde în faţă contrariul. Dimpotrivă, guvernele celor două ţări au avut chiar şi de curând derapaje controlate, aţâţând propriile populaţii şi încercând să re-creeze discret mitul cetăţii asediate.

În acest spaţiu ambiguu dintre vorbe şi fapte, fiecare cetăţean trebuie să răspundă unei întrebări delicate: „Care este principalul obiect al loialităţii mele politice?”. Altfel spus, sunt loial fraţilor mei de naţionalitatea X, sau comunităţii naţionalităţilor care constituie statul.

Această întrebare are consecinţe foarte directe. Ce facem atunci când „ai noştri” derapează? Îi reclamăm la organele competente (Facebook, Poliţie) sau le căutăm scuze? Cum tratăm lipsa cronică de informaţie dinspre (şi poate înspre) Harcov? Căutăm surse neutre sau presupunem ce este mai rău?

Altădată aş fi spus că relaţia româno-maghiară este suficient de robustă. Problema este că începem să locuim într-o Europă urâtă. Germania tocmai a propus Ciprului un acord criticat de mai toţi jurnaliştii de business ca fiind contrar intereselor germane. Motivul probabil: alegătorii vor să vadă gesturi ferme. În Italia Beppe Grillo face teoria conspiraţiei. În Spania un primar ajută populaţia să fure din supermarket-uri. În Marea Britanie autorităţile se complac în fantezia unei ameninţări a forţei de muncă româno-bulgare. România şi Ungaria se ceartă cu Europa. Italia şi Bulgaria au dificultăţi în a avea un guvern.

Pe undeva nu este nimic neobişnuit în aceste probleme. Dacă acceptăm că unul dintre rolurile guvernelor este să modereze opinia publică în înclinaţiile ei mai radicale vis-a-vis de vecini, vom observa că practic în fiecare an una sau două ţări au eşuat în îndeplinirea acestei sarcini. Acumularea de probleme, pe care o putem vedea cu ochiul liber, nu mi se pare mai mult decât poate duce proiectul european. Dacă, însă, vor urma încă trei ani de criză, şi dacă, în această criză, radicalismele vor continua să dospească, am putea să vedem în curând o altă faţă a Europei. Şi, dacă ajungem aici, vom dori să nu fi jucat la limită în relaţiile inter-etnice.

Revine guvernelor şi UDMR să înţeleagă că nu mai suntem în atmosfera începutului de secol. Că a trecut timpul reconcilierii tăcute şi că naţionaliştii moderaţi ai ambelor grupuri trebuie să înţeleagă – simultan! – că lupta nu mai are obiect şi, ne-existând obiect al luptei nu mai există ameninţare. Căci, fără combustibilul pe care îl oferă straturile mai moderate ale societăţii, naţionalismul radical se va usca de la sine.

Andrei Tiut

Note:

1. Mesajul Sabinei l-am citit via Casa Jurnalistului, o sursă care nu mi-a dat motive de suspiciune pana acum. În plus, tonul discursului seamănă cu altele pe care le-am auzit. Acestea fiind spus, vorbim de o singură sursă. Ţinând cont că autoarea este minoră, recomand o anumită prudenţă în folosirea informaţiei.

2. Mulţumesc colegilor de la Context Politic George Vişan (pentru că a vegheat să nu inventez evenimente diplomatice) şi Mihnea Dumitru (pentru graficele economice).

3. Pentru mai multe articole, la abonaţi-vă Civitas Politics via RSS sau Facebook.

 

13 comments

 1. Dragul meu, la mine lucrurile sunt mai subtile si, repet, as putea sa fiu ca maghiarii….Tatal meu batut de legionari, apoi cu steaua lui David in piept pana-n august 44, fara drepturi si munca fortata, apoi arestat de comunsti si, practic, ucis, pentru ca, dupa ce s-a intors a facut atac cerebral si, dupa inca doua in 6 ani, a murit cand eu aveam 14… Si, totusi, nu-mi plac manifestarile maghiare si spun ca politica cu lasa de la tine nu aduce avantaje si ca, dupa aproape 5 decenii de viata, este valabil peste tot. Bunul simt nu te inalta in ochii celorlalti. Pentru ceilalti esti un prost de care pot profita. Gandeste-te la un lucru banal. Crezi ca in politica ar putea razbi un om cu bun simt?

  • Bun, luptam si castigam. ce castigam?

   Ardealul este „al nostru” si Ungaria nu poate face nimic fara a declansa articolul 5. Sa ii inchidem pe unguri in custi (presupunand ca am dori asta) nu se poate ca ne sare in cap lume civilizata. Asa zisul conflict dintre noi consta intr-o serie de hartuieli tafnoase cu putin diferite de ce face un Alexandru Mazare.

   In cel mai rau caz (pe care doresc sa il evitam) o sa ne batem si noi ca prostii pe strada precum cei din Londra. Dar indiferent cine pe cine bate mai tare, ne vom intoarce tot la statu-quo-ul actual.

   Andrei

   On Thu, 21 Mar 2013 16:59:15 +0200, Civitas Politics

   • Andrei Tiut , excelent articolul dumitale .Felicitari !Da-mi voie sa te intreb ceva . Daca in Franta ,care-i plina de magrebieni , la o scoala din Marsillia bunaoara , o eleva ar intra la scoala purtand bentita sau altceva care sa reprezinte tricolorul Republicii Franceze s-ar gasii un singur elev magrebian care s-o traga de maneca si s-o apostrofeze simtindu-se jignit , provocat de gestul ei ?Si-n aceasta situatie crezi cumva , ca un singur profesor din acea scoala s-ar apuca sa-i promita scaderea …notei la purtare elevei respective pentru „incitara ” magrebienilor ?Oare in Franta { vorbesc despre Franta deoarece am fost de cateva ori pe acolo si am ceva cunostiinte pe teritoriul acestei tari , inclusiv rubedenii } si-ar putea permite cineva de ziua Nationala a Republicii Franceze sa afirme ca pentru ei { pentru magrebieni , ca aia sint cei mai multi pe acolo }Ziua Nationala a Frantei este o zi de doliu ?Crezi oare ca in Franta { unde atunci cand se supara magrebienii este prapad } si-ar permite un algerian , un marocan sau alta natie africana sa spanzure o papuse care ar infatisa-o pe Ioana D’Arc ?Si nu mai vorbesc de arborarea drapelului. Pai unde s-a pomenit la francezi sa fie arborat drapelul Marocului pe o primarie , pe o scoala sau…pe o sectie de politie ?De ce oare ? De ce la ei s-a putut iar la noi …NU ? Pentru ce in Franta se poate dar in Romania NU ? Ce crezi ca in Franta nu exista extrema dreapta ?Insa la ei un Tockes , un Marko Bella , un Kellemen Hunor un Csibi Barna sau Cseke Atilla …ar fi fost deportati rapid { si asta in cel mai bun caz } la vreo puscarie renumita din insulele pe care le detine Franta si asta pentru cel putin 100 de ani !Noi n-am facut asa ceva ci …dimpotriva : am tinut UDMR-ul la guvernarea Romaniei timp de 22 de ani neintrerupt si aceasta ne este rasplata . Intrebare pentru dumneata si colegii dumitale sau chiar pentru cititorii acestui site : cat credeti ca mai este pana cand un adolescent roman frustrat , umilit satul de mizeriile la care este supus de catre colegii sai maghiari , va intra in scoala inarmat cu un AK 47 si va deschide focul in dreapta si-n stanga la fel ca-n SUA bunaoara ?Probabil ca asta se asteapta din partea autoritatilor romane , altminteri nu-mi explic linistea lor si chiar nepasarea .Ar trebuii sa stie ca jertfa mioritica nu exista in ADN-ul generatiei de azi , iar intoarcerea obrazului pentru o noua palma …chiar nu mai este posibila !Si inca o intrebare cum dracu se face ca in Ardeal TOATE scolile TOATE liceele sau Universitatile poarta numele unor personalitati MAGHIARE ? DE CE ? Oare parintii acestor copii sau liderii UDMR n-au invatat ca si Romania are PERSONALITATI CULTURALE ? Fireste nu mi-ar face o deosebita placere sa citesc numele lui George Cosbuc bunaoara , scris in ungureste dar…totusi suntem pe teritoriul Republicii Romania ! Oare „traim in Romania si asta ne manaca tot timpul „sa devina mai mult decat o zicere a lui Mircea Badea sa devina un mod de viata ?

    • Raspunsul academic este ca nationalalismul francez este civic si inclusiv: un negru poate sa fie francez. Nationalismul nostru, pe filiera germana este etnic si exclusiv: copilul a doi unguri nu va fi considerat roman.

     Va atrag insa atentia asupra raspunsului practic. Dvs vreti ca statul sa fie ferm pentru a pre-intampina violente etnice. Si dati modelul francez. Ei bine, francezii au avut violente de strada de curand. Din mai multe puncte de vedere, nu insist aici, ei stau pe un butoi de pulbere. Timpul ne va spune adevarul, dar probabil modelul francez se va dovedi esuat.

     Tineti minte cum a fost tratat acel cuplu de romani tinuti nevinovati la inchisoare in Paris. La fel sau mai rau vor trata, daca au ocazia politistii romani cetatenii unguri daca li se spune sa „abandoneze timiditatea”. Nu stiu daca v-ati gandit vreodata, dar armatele si politiile nu se recruteaza pe baza de sensibilitati culturale si morale. Actiuni mai ferme inseamna mai multa politie, mai multa politie inseamna o serie de abuzuri, abuzurile radicalizeaza populatia tinta, deci mai multa politie, etc.

     Va place sau nu, de la Tg Mures incoace nu au mai existat in aceasta tara lupte de strada. Si asta datorita coniventei dubioase intre politicienii „nostri” si politicienii „lor. Noi am reusit acolo unde francezii esueaza (si) pentru ca am ales alta cale.

     On Fri, 22 Mar 2013 20:27:40 +0200, Civitas Politics

     • Ai dreptate Andrei Tiut ” de la Targu Mures incoace nu au mai existat in aceasta tara lupte de strada ” . Insa , de atunci au trecut ….23 de ani iar ” conventiile dubioase intre politicienii nostrii si ai lor ” au ajuns cred la limita . Limita de timp , limita de idei , ma rog limita .Daca niste copii au inceput sa faca ce fac….nu cred ca va mai dura mult si { ma repet } se va gasi un adolescent roman frustrat , umilit , nemultumit, doritor sa ” faca ” dreptate” o data pentru totdeauna , doritor sa dea „o lectie ” , doritor de un ” nume ” ,care sa intre in scoala cu un AK 47 si sa faca macel acolo …asa ca-n SUA .Nu ma-ntelege gresit nu ma alatur sustinatorilor acelei eleve , n-am pentru ce sa sustin un gest absolut normal , banal { asi fi sustinut gestul elevei daca aceasta ar fi fluturat tricolorul romanesc si ar fi intonat Imnul National atunci in 15 Martie dar asa….} , gest ce a fost transformat intr-o adevarata isterie nationala deoarece politicienii ” nostrii ” n-au stiut cum sa gestioneze politic de-a lungul a 23 de ani relatiile cu politicienii „lor „.De aceea cred ca te cam grabesti cu proclamarea victoriei noastre in politica nationalitatilor afirmand ca am „reusit acolo unde francezii esueaza „.Nu trebuia sa ma gandesc , stiu sigur ca ” armatele si politiile nu se recruteaza pe baza de sensibilitati culturale si morale ” . Acestia { armatele si politiile } trebuie sa fie ” scrofulosi la datorie „. Cat despre ” politistii romani”…ei trateaza de regula rau cam pe oricine …indiferent de originea etnica …fireste daca-i vorba despre …amarasteni .Se stie ca-n Romania banii nu aduca doar fericirea ci si ….IMUNITATEA !

     • Bun, nici eu nu sunt convins ca acest model ramane la fel de puternic acum precum era acum 5 ani. Dar. obiectiv vorbind, a produs 20 de ani de pace sociala.

      Nu putem arunca la gunoi tot ce s-a construit si sa ne intoarcem la un model bazat pe forta doar pentru ca persista un sentiment de teama, Oricum va arata un nou model romano-maghiar el se va baza tot pe construirea consensului.

     • Ai dreptate : de aici din Bucuresti….am avut impresia ca s-a produs si mentinut o „pace sociala „.Si pentru ca tot mi-am adus aminte de Targu Mures { de fapt dumneata mi-ai adus aminte } in Martie ’90 la Targu Mures n-au existat lupte de strada . Au fost doar niste mitinguri puse la cale , din care un roman a ramas „sifonat ” pe viata . La fel spuneam si daca acel roman era etnic maghiar sau …secui sa fi sigur insa n-a fost cazul din nefericire .Cu tot respectul dar nimeni nu spune { cel putin nu eu } sa „aruncam la gunoi tot ce s-a construit si sa ne intoarcem la un model bazat pe forta doar pentru ca persista un sentiment de teama „. Insa te intreb stimate Andrei Tiut : ce anume s-a construit din partea politicienilor romani ? Ce anume s-a ” construit ” din partea politicienilor maghiari ….am vazut atunci cand o eleva teribilista a agitat capa prin fata taurului unguresc insa….ce anume au ” construit ” politicienii romani ? Chiar esti convins ca acolo a existat ” pace sociala ? Eu unul cer doar aplicarea legii existente in Romania si nu altceva : legea in litera si spiritul ei , Legea si Constitutia .Oare-i prea mult ?Oare-i imposibil deoarece riscam sa tulburam ” pacea sociala ” ce s-a mentinut in zona respectiva ? Oare acolo este un fel de „no man’s land ” ?

 2. Pingback: Closure între români şi unguri | Săptămânalul „Vorba”, Orăștie

 3. Ce ma ingrijoreaza este implicarea celor din afara „conflictului”. Pentru ca in general cei din aceeasi comunitate, chit ca se trosnesc intre ei, tot ajung la o intelegere. Cand insa conflictul e alimentat din afara cu „voluntari”, atunci totul se stinge mult mai greu.

  Acuma fata si-a facut profil de „persoana publica” pe Facebook si intretine isteria. Aproape 17000 de oameni o „sustin” batandu-se cu caramida in piept ca ar face orice pentru tara. Ai zice ca isi doresc o incaierare, un razboi civil ceva. Interesant e ca toti cei care urla pe FB nu sunt din Ardeal. Cei ce sunt din zona incearca sa dezamorseze conflictul, sa calmeze spiritele, dar cine ii asculta pe cei in cauza, ce stiu ei acolo la fata locului?

  • @David Stancu „Cei ce sunt din zona incearca sa dezamorseze conflictul , sa calmeze spiritele ” deoarece ei TRAIESC ACOLO si nu in Craiova , Iasi , Constanta sau…Bucuresti precum Victor Ponta sau alti ministrii .Insa ” chestia ” asta mi-a adus in memorie …o alta „chestie ” petrecuta , tot in luna Martie dar in anul 1990 la Targu Mures .Atunci un roman a fost macelarit pur si simplu iar niste redactori ai unei televiziuni irlandeze strigau in gura mare ca era vorba despre …un maghiar , ca romanii au macelarit un maghiar .Daca atunci am inteles cum statea treaba , sm inteles ca ne trecuse glontul pe la urechi…acum sincer chiar ca nu mai inteleg .Dar autoritatile romane …alea ce dracu pazesc ?Se pot lua masuri drastice …fara sa suparam pe nimeni din UE , insa masurile ar trebui luate in primul rand impotriva liderilor UDMR deoarece ei au picurat aceasta otrava in mintile oamenilor acelor locuri .

   • Stiu ce s-a intamplat atunci la Tg. Mures. Cunosc si oameni care erau in oras in perioada respectiva, si nimeni nu isi doreste sa iasa cu un AK47 pe strada sa impuste unguri. Din fericire posesia armelor de foc in Romania este controlata (cu partea proasta ca elementul infractional va avea intotdeauna arme pe cand publicul nu). Va puteti imagina ce ar insemna ca fiecare elev nemultumit sa aiba acces la arme de foc?

    Revenind la problema din secuime ar fi nimerita o ancheta din partea Ministerului Educatiei pentru a vedea in ce fel incearca conducerea liceului sa negocieze/controleze manifestarile nationaliste din partea elevilor, de orice etnie ar fi acestia. Mai ales ca prin lege sunt interzise, impreuna cu manifestarile politice.

    Din pacate de la clasa politica nu ma astept la nimic. Cel mai bine ar fi sa taca din gura pentru ca pana acum la orice provocare a reactionat cu tafna de copil de 5 ani, atat stanga cat si dreapta, si inca o tafna nu ar fi de dorit aici. Din punctul meu de vedere, cand mai rasare cate o manifestatie pro-autonomie, sa rasare si onor Presedintele sau onor Priemierul si sa-i intrebe ca Lapusneanu: „Ce vreti?”. Exista mari sanse ca un dialog direct sa dezumfle balonul nationalist; eu unul suspectez ca ungurii/secuii sunt manipulati la greu, exact asa cum suntem si noi manipulati.

    Cum zicea si Andrei Tiut, o actiune in forta (orice ar presupune asta) nu ar face decat sa accelereze o spirala a violentei pe care nici una din parti nu o doreste. Din pacate legatura dintre doua parti are loc prin politicieni si nu prin comisii de istorici, psihologi, experti in comunicare, negociatori, etc. Sper ca pe viitor situatia sa se schimbe.

    • @David Stancu Nu-i nevoie sa ” suspectezi ” stimabile : acesta-i adevarul gol golut !De peste douazeci de ani sefii UDMR-isti au picurat otrava nationalismului si autonomiei teritoriale in mintile cetatenilor romani de etnie maghiara … de parca mai era nevoie de asta , de parca si asa maghiarii din Transilvania nu aveau coltii impotriva noastra , de parca nu din 1918 si pana azi inclusiv, maghiarii n-ar considera populatia romana nula si neavenita in Transilvania .Insa parerea mea sincera este ca nu Presedintele { ala in cel mai bun caz ar trebuii sa-si dea demisia de onoare …presupunand ca mai are asa ceva } ci onor Ministrul de Interne Radu Stroe si Ministrul Invatamantului { pe asta chiar ca nu ma intereseaza cum al cheama } ar cam fi cazul sa iasa la rampa si sa faca ” curatenie ” pe acolo .Abia dupa aceea Premierul poate iesii si el sa ai ameninte pe maghiari { adica pe liderii UDMR sau PSM } cu popirea in caz ca nu se astampara !Andrei Tiut are perfecta dreptate si-l felicit { inca o data } pentru modul rational in care gandeste insa…trebuie sa fi si dumneat si dinsul de acord cu mine ca…este necesara o mana de fier , fara nici un fel de manuse ! O ” mana ” care sa actioneze in spiritul Legii si Constitutiei din Romania .Ai dumneata dreptate ” din fericire posesia armelor de foc in Romania este controlata ” .Chiar asa o fi ?Cu 150 de E { mult este adevarat dar daca ai neaaparata nevoie ….nu te uiti la bani !} ati poti face rost de un AK47 plus 120 de cartuse .Dorinta sa fie .Deci chiar crezi matale ca un tip ce are niste parinti mai pricopsiti poate intampina oarece probleme in asi procura asa ceva ? Parca m-asi mira .Crede-ma si dumneata si Andrei Tiut , daca onor guvernantii nu vor lasa baletul deoparte si nu vor incepe in sfarsit sa guverneze, nu va mai trece mult timp si….se va intampla si-ntr-o scoala din Romania ce se intampla { vad c-a ajuns o obisnuinta la ei } in SUA .Ai dreptate Ion nu doreste sa-l impuste pe Ianos insa Ianos….daca este otravit cu lozincile UDMR-iste …nu se stie .Chiar daca si Ianos este amenintat cu somajul ca si Ion , chiar daca si Ianos este amenintat ca-si va pierde casa pentru neplata datoriilor la intretinere sau la banci…ca si Ion de altfel .Aia de la Mechtel Campia Turzii…sti ca cei ce nu si-au primit salariile compensatorii, cei ce nu si-au primit atata timp salariile pe care Mechtel le datora pentru munca depusa sant si Ianos si Ion , adica si romani si maghiari …sau secui ?Sti ca daca aia inchid combinatul Campia Turzii ramane un oras mort ? Sti ca in acel oras locuiesc de ani de zile si romani si maghiari ?Ma mir ca UDMR-ul sau Csibi Istvan nu vin acum acolo sa faca un miting in fata acelor muncitori si eventual sa mai spanzure vreo „papuse ” care sa-l inchipuie pe Avram Iancu !Iarta-ma ca am tastat atat dar…cu ocazia asta m-am racorit si eu ca prea multa obida am in suflet !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s