Am început să scriu un articol despre posibilii candidați la Președinția României în 2014. Undeva spre finalul acestui articol va fi o notă despre câțiva șefi de servicii secrete. Acest grup select îi cuprinde pe domnii Maior, Meleșcanu și Geoană și Ungureanu (deși dl Ungureanu primește tratament separat ca șef de partid). Ce au acești oameni în comun?
Au în CV diverse poziții legate de securitate și de politică externă (cel puțin într-un domeniu, de obicei în amândouă). Sunt fii sau membri ai vechilor elite socialiste ridicați prin forțe proprii. Totuși, asta nu pare să îi facă antipatici în ochii SUA. Vorbesc rar, măsurat, demn și, dacă li se oferă ocazia, destul de mult. În mod tipic este greu să re-povestești a doua zi ce au vorbit. Au schimbat cel puțin o dată în viață loialitatea politică. Toți sunt prezidențiabili: au candidat le președinție sau au fost luați în considerare pentru această candidatură.
Acest articol este inspirat întrucâtva din ideea americană de military-industrial complex. Însă nu atât în aspectul de big business ci acela de „old boys network” și „revolving door”
[It] is not business as usual among independent parties. This is a family affair among terribly interdependent parties. (sursa)
Cei patru nu sunt încarnarea unei elite a celor puternici (power elite) pe model american (deși poate un mimetism există). Le lipsesc destule lucruri pentru asta, de la întinderea reală a puterii politice până la abilități economice. Să nu îi supraestimăm, deci, dar să le studiem biografiile selective
George Maior este fiu de ambasador, șef al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională al Senatului României, vicepreședinte al Comisiei de anchetă pentru investigarea afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României, membru în Comisia specială a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informații Externe, director SRI. Domnul Maior a fost membru PSD, apoi s-a apropiat de președintele Băsescu.
Teodor Meleșcanu este diplomat din 1966, ajungând până la funcția de Ministru al afacerilor externe. Este președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul României. Este apoi membru în Comisia Senatului pentru politică externă și în Comisia de anchetă pentru investigarea afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României. Este director SIE. Dl Meleșcanu a activat în PDSR, ApR, PNL, apoi a devenit apropiat al președintelui Băsescu.
Mircea Geoană este fiu de general, ambasador în SUA și ministru de externe. Numele său a fost luat în discuție pentru funcția de secretar general al NATO. Dl Geoană este membru al PSD, după ce o perioadă a fost exclus.
Mihai Ungureanu este membru supleant CC al UTC. Este secretar de stat MAE, apoi Ministru de externe, apoi director SIE. Membru PNL, apoi apropiat al președintelui Băsescu, apoi președinte PFC.
Andrei Tiut
Note:
(1) Toate datele sunt din Wikipedia română. Cum carierele celor patru politicieni nu au zone de mister, nu am făcut decât verificări minimale cu alte surse.
(2) Folosirea de majuscule în denumirea instituțiilor și comisiilor urmează documentația originală (și este, de aceea, foarte incoerentă).
Pingback: Prezidenţiabilii « Civitas Politics
Pingback: Andrei Tiut (Civitas Politics): Prezidenţiabilii | Radu Zlati - deputat de Gherla