Klaus Werner Iohannis și riposta nucleară 4

iohannis ponta

Una dintre acuzele care i se aduc lui Crin Antonescu este ca se agață de speranța de a deveni președinte. Dar, dacă ar fi să renunțe, pe cine să lase în loc? O opțiune ar fi Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier, „european cu papion” ar fi o alegere funcțională ca și candidat al USL dar este discutabilă performanța sa potențială în fața lui Victor Ponta. În plus, domnul Tăriceanu nu este neapărat în grațiile liderului de partid. Rămâne domnul Iohannis. Acesta, însă, are o oarecare problemă. După cum spuneam la un moment dat, cam două treimi dintre toți cei care au fost candidați viabili la președinție au fost oameni de stat, iar restul au venit susținuți de alianțe puternice. Dacă USL se rupe, atunci dl Iohannis, mai mult decât dl Antonescu, poate să întindă o mână către dezamăgiții PSD și o mână către PDL și electoratul său. Dar o asemenea alianță stabilită în pripă ar fi fragilă și foarte probabil insuficientă. Dl Iohannis are nevoie să apară în fața electoratului și ca un om de stat. În articolul meu despre prezidențiabili spuneam:

Domnul Iohannis nu este însă, obiectiv vorbind, „om de stat”. Staff-ul său ar avea mult de muncă pentru a acoperi acest scop, însă măcar se vor putea folosi de conexiunile germane (reale sau imaginate) de statura impozantă şi de tonul extrem de demn al candidatului.

Lucrurile se schimbă în momentul în care dl Iohannis devine vice-premier (funcție de înaltă demnitate, chiar dacă uneori slab definită). Să zicem, totuși, că dl Iohannis nu poate deveni vice-premier; poate fi suficient să obțină coordonarea noilor servicii unificate de urgență. În toate articolele din această serie „omul de stat” a fost definit drept cineva care vorbește în numele statului sau națiunii ca un întreg. Cel mai bine faci asta ca președinte, premier, ministru de externe, sau guvernator al BNR. Dar se poate încerca și de braț cu Raed Arafat.

Există și un al doilea beneficiu. Dl Iohannis este atipic pentru un politician de calibrul său. Vădit inconfortabil în relația cu presa, primarul Sibiului vorbește scurt și face eforturi să își umanizeze aparițiile afișând unele dintre cele mai aleatoare zâmbete din politica românească. Până la un punct acest comportament este văzut ca o excentricitate a „germanului” adică „străinului”; dincolo de acest punct, comportamentul său poate apărea ca nesinceritate sau sfidare. Dar nu știm clar unde este punctul de rupere și dacă PNL poate duce o campanie până la capăt fără să îl atingă. Lumea aprigă a Bucureștiului a expus deja cu duritate limitările politice a unor Boc, Rus sau Marga. Să arunci în lupta pentru prezidențiale un ardelean netestat poate fi o eroare strategică. Postul în guvern îi oferă domnului Iohannis tocmai șansa să se testeze. Până acum a crescut în tăcere, este timpul să arate cum se comportă sub luminile rampei.

Două observații de final. În primul rând, eu nu spun că dl Antonescu ar dori să se retragă. Dar este important, indiferent care sunt dorințele sale, ca inamicii potențiali ai PNL să știe că nu este suficient să distrugi liderul pentru a distruge partidul. Dacă am considera că între PSD și PNL se va instaura (sau este instaurată) deja o „pace nucleară”, atunci dl Iohannis este second strike capability.

A doua observație. Ar fi interesant (deși nu probabil) scenariul în care Nicolaescu se retrage înapoi la Sănătate iar la Finanțe, ca vicepremier, ar fi pus Călin Popescu Tăriceanu. Astfel am avea cuplul Ponta-Dragnea flancat de cuplul Iohannis-Tăriceanu. Evident, asta ar presupune înainte o pace internă în PNL care, din câte știm, nu există.

Andrei Tiut

4 comments

  1. io zic ca n-are sens de facut scenarii de genul asta. probabilitatea ca crin sa renunte sau sa fie debarcat tinde spre zero. oricum, nimeni nu-i reproseaza ca se agata de speranta de a fi locatar la cotroceni, chestie normal de inteles, ci ca se prostitueaza pentru asta. si nici macar nu e scump.
    oricum, ie de la sine inteles ca neamtu’ nu are ce cauta la presedintie in 2014, dar daca peneleii ar fi destepti l-ar pregati pentru 2018-2019. dar nu-s…

  2. Buna seara,

    Aducerea lui Iohannis pare mai degraba ultimul tren pentru Crin Antonescu. Cred ca Antonescu nici nu vrea ca Iohannis sa fie acceptat de PSD la pachet cu o noua negociere a posturilor de ministri. Azi s-a format USD (sa-i vad pe alegatorii USL pe cine vor stampila intre USD si PNL?!) cu Oprescu in prim-plan. Tot azi 3 ministri au trecut la PSD. Negocierile cu Iohannis au esuat si sunt amanate pentru maine. Ceva se intampla…
    Antonescu in tandem cu Iohannis ar putea intra in turul 2, unde eu zic ca ar putea sa-l bata pe candidatul PSD. Chiar daca basistii vor sta acasa, Antonescu va profita de o parte din electorii USL nemultumiti de guvernarea/intinarea nobilelor idealuiri. Un tur doi intre un pesedist si un basist ar mult mai convenabil pesedistilor in schib. De aici putem deduce ca pesedistii ii vor sabota pe Antonescu si pe Iohannis pe toate caile. Urmariti sondorii si propagansitii de la Antene si RTV cum au inceput sa vorbeasca de „redutabilul” MRU. Stiu ei ca Ponta vs. MRU va fi o lupta intre toti antibasistii si toti basistii, fara prea multi nehotarati angrenati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s