Spectrul politic după turul întâi 3

ponta_iohannis_30108000

La „dreapta” se află dominant Klaus Iohannis (~30%). În jurul său, ceea ce putem numi triunghiul urii: Tăriceanu, Udrea, Macovei. În acest grup, care totalizează ~15%, fiecare din cele trei electorate urăște sau disprețuiește reprezentanții celorlalte două. Electoratul lui Tăriceanu nu vrea să se amestece cu „băsiștii’; electoratul lui Udrea cu „trădătorii” iar electoratul lui Macovei cu “corupții”.

La „stânga” se află Victor Ponta (~40%). El trebuie să rezove un binom la fel de interesant. Pe de o parte, candidatul UDMR, aliatul său la guvernare are ~4%. Pe de altă parte, electoratul naționalist (Diaconescu + Vadim =~7%) ar fi mai înclinat să voteze candidatul PSD decât un neamț în turul doi .

Pe muchie, din electoratele de mai sus, stau votanții dlor Hunor și Tăriceanu. Plus ce mai lipsește până ce procentele dau 100%.

Pentru a analiza posibilele combinații să începem prin a abstractiza puțin.

Cum mulge un fizician o vacă? Începe prin a calculă o vacă perfect sferică și apoi…

Vom presupune că toate aceste electorate se vor comportă unitar în turul doi, și că electoratul care nu a venit în turul unu se va distribui proporțional (impact zero asupra alegerilor)

Vedem imediat cum Victor Ponta are acces teoretic la un bazin de peste 17% (Tăriceanu – Hunor – naționaliști). Dintre aceștia are nevoie de ~10%.

Prin comparație Klaus Iohannis are acces la un electorat teoretic de aproape 19%. El are nevoie să absoarbă în întregime acest electorat și să suplimenteze cu 1-2% de la candidații din coada listei.

Victor Ponta poate spera să gestioneze binomul naționaliști-români/etnici-maghiari dar, la limită nu are absolută nevoie. Klaus Iohannis are absolută nevoie să gestioneze triunghiul urii, dar practic nu poate.

Evident, imediat ce ieșim din metodologia vacii sferice, trebuie să admitem că alegătorii au propria lor mișcare și voință. Dar, chiar și așa, handicapul lui Klaus Iohannis e prea mare.

Rămân, deci, ca o ultimă variabilă, alegătorii care vin la vot doar în turul doi. Cei pe care i-am numit la un moment dat „al treilea eletorat esential”. Singura șansă de succes a lui Klaus Iohannis este o victorie covârșitoare în cadrul acestui electorat.

Andrei Tiut

Cifrele folosite sunt rezultatele BEC dupa numararea a 80% din voturi, rotunjite.

3 comments

  1. analizele de genul ăsta sunt greșite din start pentru că presupun că „toate aceste electorate se vor comportă unitar în turul doi”, de parcă fiecare candidat are o desagă de voturi pe care o poate deșerta în desaga unuia cu desaga mai mare, iar votanții sunt niște oițe duse de mânuță așa cum dorește stăpânul desăgii. lucrurile sunt nițel mai complicate – și pentru că vor fi procente bune de votanți de turul 1 ce în turul doi vor sta acasă și viceversa, votanți de turul doi ce în turul unu au stat acasă. nimeni nu poate calcula procentele acestor mișcări, singurul fapt de netăgăduit e că ponta stă mult mai bine decât iohannis, dar asta e o generalitate de o banalitate înfiorătoare.

  2. Pingback: OSINT: ce știm despre turul 1 și, mai ales, turul 2 « Civitas Politics

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s