Buha și pudibonderia. În apărarea Sandei Lungu 17

Screenshot_1

Când eram eu în liceu stăteam prin Bucureștii Noi, undeva după capătul liniei de tramvai. Ordine și disciplină ca pe strada aceea nu am mai văzut de atunci încoace. Nu doar că toamna măturam trotuarul în fiecare zi de frunze, dar trebuia să fac asta dis de dimineață căci, dacă nu, vecinii terminau înaintea noastră și nu era frumos. Ei bine, într-o zi a venit la noi un vecin, colonel pensionar, și m-a întrebat dacă nu vreau să mergem la o fermă să culegem fructe. Era vară, Internetul nu era ce este acum, așa că am mers. La fermă erau doar tineri în vacanța de vară și pensionari. Tinerii eram destul de liniștiți, spectaculoși erau cei aflați la pensie. Își băgau și își scoteau lucruri, mai rău ca în spatele blocului, la ușa cortului sau unde doriți dumneavoastră. Și nu vorbesc de certuri sau scandaluri. Pur și simplu toate conversațiile musteau de conotații sexuale directe. Inclusiv între femei și bărbați. Mai ales între femei și bărbați. Am realizat atunci că decența generațiilor vârstnice este relativă.

Am mers la facultate și am învățat să fac diferența dintre cultura tradițională propriu-zisă și cultura de periferie aflată bizar între tradiție și modernitate, parțial coerentă, parțial dezrădăcinată.

Cu aceste gânduri în minte, să urmărim celebrul clip care o demonizează pe Sanda Lungu. Dacă nu sare direct, porniți de la 02:40.

Dacă ascultăm cu atenție vedem că Sanda Lungu nu o insultă în nici un fel pe fata cu pălăriuță, deși își exprimă fără echivoc disprețul pentru ceea ce fac „organizațiile” acolo. Ceea ce ne deranjează sensibilitatea este că nu se conformează stereotipurilor stupide învățate în școală pe vremea când creierele noastre proaspete era spălate cu povestirea „Bunica” de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Atât de oripilați sunt autorii de faptul că Sanda Lungu „fute buha” încât nici nu au curajul să subtitreze ad-literam. Bine că nu i-au pixelat și gura ca să nu se oripileze surzii.

Până la proba contrarie, însă, voi presupune că d-na Lungu se exprimă în limbajul colocvial al comunității ei, și că nu are nevoie să vină tineretul studios din marile metropole să îi dea lecții de bună purtare. Mai mult, nu știu sigur ce înseamnă să fuți buha, dar este statistic probabil că domnișoara cu pălărie face asta mai des decât d-na Lungu.

Dar mini-campania de denigrare nu se oprește aici. Există un al doilea clip, mai agresiv, mai speculativ, mai puțin substanțiat. Același stil de editare, aceleași tăceri încărcate de înțeles, același corp de literă. Doar că primul clip e încărcat de Salvați Roșia Montană, un cont cu aspect oficial în timp ce al doilea este încărcat de PeUcoz, care pare mai degrabă un gamer. Cum ar veni, unul dintre clipuri pare semnat anonim:

Clipul spune trei lucruri. Că este cazată la Mariott când vine la București. Cum d-na Lungu nu știm să aibă afaceri în capitală, presupun că a venit invitată de RMGC și a stat unde a cazat-o RMGC. Apoi, că fiica ei merge la școală cu un microbuz Volksvagen. Să reținem deocamdată că luată la mâna a doua din Germania o asemenea mașină ar putea costa și sub 10.000 EUR. În sfârșit, „gurile rele” zic că ar fi primit 200.000 de EUR pentru reclamă.

Aici sunt atât de multe de zis, că merită să le numerotăm:

 1. Povestea Sandei Lungu este probabil adevărată în liniile ei mari. Asta pentru că într-o pungă de sărăcie ca Roșia Montană trebuie să fii un PR-ist deosebit de tâmpit să vii cu povești false.
 2. Este probabil și normal ca Sanda Lungu să fi fost plătită. Poate nu cu 200.000, dar și 20.000 sunt o sumă importantă dacă nu ai o sursă constantă de venit.
 3. Este probabil, deși poate că mulți veți strâmba din nas, ca RMGC să fi luat măsuri ca Sanda Lungu să nu își schimbe părerea. Fie un contract scris, cu o remunerație atașată, fie o slujbă care depinde de RMGC, fie o combinație a acestor două lucruri.
 4. Cu banii de la punctul doi și ținând cont de punctul trei, este mai puțin spectaculos decât pare faptul că Sanda Lungu și-ar fi cumpărat o mașină utilitară.

Astfel, avem toate motivele să ne îndoim că d-na Lungu este deschisă dialogului, cel puțin până nu vedem o asigurare scrisă că este lipsită de obligații față de RMGC. Dar nu avem motive, și este cumva degradant pentru noi, să ne îndoim de realitatea și intensitatea dramei inițiale.

Andrei Tiut

Post-scriptum. Dezbaterea în sine este urâtă. Pe de o parte, tinerii opozanți de la Roșia Montană se confruntă cu opacitatea autorității publice și pe alocuri cu înclinațiile spre brutalitate ale pazei RMGC. Este vizibil cum diverși intervievați nu doresc să vorbească deoarece nu sunt siguri ce ar trebui să spună. Pe de altă parte, tinerii ecologiști inocenți cu pălărioare de paie nu au ezitări să îi manipuleze pe cei cu care vorbesc fără să țină cont că par minori (05:00)

Am avea de câștigat cu toții dacă părțile ar renunța la mentalitatea „Totul pentru Front, Totul pentru Victorie”.

17 comments

 1. Dincolo de tot ce se spune , de tot ce este prezentat in videclipuri ,de PR de reclama pro sau contra , aici este vorba despre un adevar crunt : lipsa locurilor de munca ! Lipsa locurilor de munca la nivelul intregii tari nu numai la Rosia insa, in cazul comunitatilor mici aceasta lipsa creeaza adevarate dezastre !Cu cianuri sau fara …este un mare adevar ce mai devreme sau mai tarziu trebuie spus : oamenii n-au nevoie doar de circ au o imensa nevoie de paine iar cei ce tot spun ca oamenii din Rosia sa-si faca pensiuni agroturistice …sa traiasca din turism , vorbesc doar pentru a se auzi vorbind desii , nu fac altceva decat sa „vorbeasca vorbe ” . Primmum vivere …. intai sa manaci si apoi …. poti filozofa cat poftesti ! Acest mare adevar este uitat si de ONG-uri si de oamenii din toata tara ce asi dau cu parerea referitior la soarta Rosiei Montana dar mai ales a politicienilor , a guvernantilor . Nu stiu cat este adevar si cat este denigrare in situatia doamnei Lungu este posibil ca dumneata sa ai dreptate in toate cele 4 puncte bifate insa este evident ca ceva bani a luat doamna deoarece { daca asa cum se spune oamenii din Rosia sant impotriva deschiderii exploatarii } trebuie sa fi cretin sa militezi pentru un proiect dezavuat de o intreaga comunitate in mijlocul careia esti nevoit sa traiesti . Evident este vorba despre manipulare , evident ca ne-am mai intalnit cu astfel d e manipulari { exemplul anilor ’90 inca este viu in memoria celor ce au inca memorie } iar din toata aceasta poveste se pot trage cateva concluzii : 1] Oamenii au nevoie de locuri de munca ! 2] Statul Roman , Guvernul si Parlamentul trebuie sa se implice la un moment dat deoarece aceasta problema chiar poate insemna Siguranta Nationala avand in vedere ca ….oamenii pot pot suporta multe dar foamea este cel mai greu de suportat iar cand s e va ajunge la foame…chiar nu se stie ce se poate intampla . 3] Aici este vorba despre interese imense , interese in calea carora nu va sta in nici un caz o comunitate restransa { repet cu conditia ca sa fie adevarat faptul ca locuitorii Rosiei si ai imprejurimilor sant impotriv a deschiderii exploatarii } de cateva zeci sau chiar sute de insi….indiferent de cate ONG-uri sant sprijiniti sau dimpotriva . Tare mi-este teama ca mai devreme sau mai tarziu RMGC…asi va incepe activitatea in zona si atunci…”.ne vom mandrii cu faptul ca Romania este { al nu stiu catelea} mare producator de aur din lume ” chiar daca redeventele incasate de Statul Roman….nu vor fi la nivelul asteptat !

 2. Si apropo de ” limbajul colocvial comunitatii din care provine si ca n-are nevoie sa vina tineretul studios din marile metropole sa-i dea lectii de buna purtare ” , stimate Andrei Tiut ,pui pariu cu mine ca in viata de zi cu zi , in viata ei cotidiana , doamna Lungu nu foloseste acel limbaj …” colocvial ” ?

 3. Stimate Andrei Tiut …asta-i cu totul si cu totul altceva !!! Ca femeile intre ele { si probabil ca cea de alaturi , aia ce o privea ” admirativ ” pe doamna Lungu este cel putin o buna cunostiinta a doamnei cu …”pricina ” } folosesc ca ” limbaj colocvial ” , un limbaj ce l-ar face pe cel mai inrait birjar sa pleca capul rusinat ….asta o stie toata lumea , chiar ma mira ca n-o sti dumneata …. inca . Nu-i problema …ai timp sa inveti ca ai viata inainte ! Acesta este una din dorintele cele mai ascunse ale noastre ale …barbatilor : „Ce gandesc femeile ” si mai ales….ce vorbesc intre ele , in intimitate la o cafea si o tigara !Din punctul meu de vedere doamna respectiva face , ce face intreg poporul roman de 23 de ani incoace : priveste amuzat cum le ” zic ” altii . Ce , chiar crezi ca necazurile doamnei Lungu ai sant straine doamnei cu pricina , fi serios ?! Insa este mai ” amuzant ” sa privesti decat sa actionezi….macar prin luarea de atitudine , macar prin exprimarea unei pozitii ferme : da sau nu , dar sa spui ceva sa-ti exprimi parerea !!! Apoi sa ….barfesti cat doresti ca ,precis vei avea subiecte de discutat ….dar pana atunci….Cel putin platita sau nu madamme Lungu a vorbit , si-a exprimat pe colo pe colo convingerea , si-a exprimat parerea si crezul : la Rosia Montana si nu numai , este nevoie de implicarea statului pentru a se infiinta in regim d e urgenta daca se poate LOCURI D E MUNCA d e unde oamneii sa-si castige painea cea de toate zilele altminteri in mai putin d e 15-20 de ani aceasta generatie { a DECRETZEILOR stimabile a DECRETZEILOR !!!} ce inca munceste pentru ca ” statul ” sa poata platii pensiile celor retrasi din activitate pe motiiv de batranete nu va avea la randul ei….de unde si mai ales cu ce sa-si mai „amageasca „{ pentru ca asa cum bine sti , pensia medie de care s e ” bucura ” majoritatea romanilor este o amagire si nimic mai mult !} zilele ramase pana la trecerea in nefiinta !!! Sa nu te superi ca ti-am tastat o nuvela dar…am vorbit din punctul d e vedere al fostului ” golan” al Pietii Universitatii si mai ales din punctul de vedere al unuia caruia i-a fost oprit cu japca din salariu timp de peste 38 de ani…o cota numita impozit , pentru dezvoltarea tarii ,pentru ca romania sa poata devenii o putere economica { fireste vise d e oameni nebuni !} pentru ca ce s-a construit in peste 25 de ani sa poata fi praduit pe nimic de actualii conducatori … mi-am descarcat si eu amarul !

 4. Fac calcaiul nu fac ca voi laba! ?? Nu jigneste in niciun fel? Ca voi cei cu care vorbesc, voi faceti laba deci inclusiv tu cea care ma intervievezi esti o labagie….tare ..nu jigneste in niciun fel…

  • Este un sens metaforic pentru a nu face nimic, a freca menta. De ce ar fi laba in sine mai jigntoare decat menta?

   Nu face nici o referinta personala despre ce este persoana ci doar despre ce face. DOar dvs ati facut tranzitia de la face (laba) la este (labagiu). Dirty, dirty mind 🙂

 5. Wrong: Dirty mind are you! because: eu nu am facut tranzitia la propriu, am luat mot-a-mot ce a grait Entelectuala si extrapoland: unul care face laba se poate numi labar, labagiu, iar una care face laba: labagie, labara..etc. Eu nu am afirmat ca laba se refera la a face laba (desi e evident ca expresia smechereasca: eu fac calcaiul tu laba se refera direct la laba clasica: spank the monkey or for her flick the bean). Revenind eu m-am referit strict la faptul ca a atribuit statul de labareasa celei care o intervieva, si deci a jignit, pentru ca a facut afirmatii fara acoperire. Deci teoretic indiferent ce ar insemna ca faci laba, e evident ca Entelectuala a folosit expresia in mod ironic si peiorativ cu scopul direct de a jigni. Intre noi fie vorba cand spui ca freaca menta nu il faci lenes? Deci si asa, nu a jignit afirmand ca intervievatorii sunt niste trantori lenesi? De ce e’mneaei mai harnicuta? Ca face calcaiul la sosete, sau laba RMGC-ULUI? Ca ne induce o noua idee despre economie? 1000 grame de aur se impart 940 grame RMGC, 60 grame statul roman asta din 6% taxa de redeventa versus 94% RMGC. Cool. Premiul Pacino pentru The Devil’s Advocate. Asa sa va ajute Domnul!

  • Nope. Daca spun despre cineva ca a livrat un proiect de rahat, nu inseamna ca omul in sine e de rahat sau ca este un angajat de rahat. Tot astfel faceti laba (aici in Rosia) nu inseamna ca faceti si in alta parte sau ca sunteti voi cu toata finta voastra niste labari.

   Femeia zice ca ONGistii in RM fac umbra pamantului degeaba. Da, asta poate durea dar asta e. Eu asa am invatat ca o critica corecta priveste „the fact not the person”.

 6. Critica corecta pe naiba. Daca asta ii e firea doamnei Lungu de ce plange fals in prime-time si nu ii spune si lui Gadea ca trage clopotele la morti si ca are relatii zoofile? Mortii dezastrului ecologic viitor in fata caruia voi, toti cei de cumparat, veti baga capul intre umeri uitand cui v-ati vandut?
  O critica corecta nu-i poate apartine unui blogger partinitor. Articolul asta e cel mai penibil din seria de absurditati pe care unii le scriu pentru bani si altii din prostie. Nu avea nimeni nimic cu doamna Lungu daca ramanea o plangacioasa care asteapta de 14 ani o sansa de a munci ( ce argument penibil), dar a luat-o gura pe dinainte si nu cred ca o mai pot salva nici 5000 de articole ipocrite despre pudibonderie. Nu ii acuza nimeni pe oamenii de la RM ca si-au vandul casele de chirpici pe zeci de mii de euro, majoritatea romanilor ar face la fel, dar nu ne spune noua sa nu ii condamnam pe toti mincinosii si prefacutii care vand pe toate canalele media cea mai dezavantajoasa afacere pe care tara asta si asa vai de ea ar putea sa o faca vreodata.

  • Confuzati linia temporala. De cand am scris eu articolul, d-na lungu a iesit intr-adevar si a spus ca nu a primit bani pentru clip. Tehnic banuiesc ca nu minte…. dar nu a zis nimic de sinecuri :).

   Dar cand am scris, pe informatiile publice, povestea era un asasinat de caracter.

   Oricum, nu inteleg ce spuneti: e OK sa vinzi casa, dar nu e OK sa vii la agentia de publicitate sa spui ca nu ai bani. Serios?

   • Nu pot accepta ca sunteti atat de naiv incat sa credeti ca oamenii care nu au ce manca merg la agentii de publicitate care fac spoturi artistice cu drama lor fara sa fie platiti si actorii si regizorii. Imi pareti un om inteligent (in ciuda faptului ca scrieti lucruri absolut bizare in acest articol), asa ca nu puteti sa insultati inteligenta cititorilor cu asemenea afirmatii jenante. Asasinat de caracter? Da, fiindca avem de-a face cu un caracter duplicitar care promoveaza minciunile unei firme care a dovedit ca manipuleaza intreaga presa romaneasca. Data viitoare RMGC sa isi cumpere actori care stiu sa fie credibili si in fata studentilor inarmati cu camere de filmat daca vrea sa minta cu mai mult succes poporul. Tehnic, negati faptele si dovezile indirecte si credeti ce va dicteaza buzunarul, e impresia mea. Nu m-am uitat pe blog cu prea mare atentie, aveti reclame pro Rosia Montana inserate?

    • 1. tocmai asta spun, ca nu a prestat la agentie pe gatis, (desi modalitatea efectiva de plata se poate sa fi fost mai complicata). In traducere: poate a primit un loc de munca pentru cineva din familie si nu o suma. E destul de clar acum :)?

     2. Pai daca scriu bizar de ce va par un om inteligent.

     3. faptul ca ieri s-ar fi dovedit ca caracterul d-nei sandu e dubios (infect e un cuvant greu) nu ii scuza pe cei ce acum o saptamana incercau sa spuna ca e suficient sa fi primit o plata si sa vorbesti urat ca sa fii o fiinta demna de dispret.

     4. Nu ati raspuns la intrebare.

     5. Nu doresc sa va scutesc de placerea de a cauta reclame….

 7. Nu inteleg unde bati. Doar nu pudibonderia era problema aici!

  Aici e o problema de imagine. Daca spui povestea unei femei sarace care traieste din ”sosetute”, care in reclama apare ca o femeie cu bun-simt si in realitate se comporta ca orice tata, atunci sigur ca-ti pierzi credibilitatea.

  Orice scriitor sau regizor o sa-ti zica sa pastrezi registrul. N-ar fi deranjat treaba cu „buha” daca RMGC-ul isi facea reclama cu Leana lui Costel. Limbajul corespundea personajului.

  Ei in schimb au vrut sa ne castige empatia, sa ne vanda o poveste – pe care nu au spus-o insa pana la capat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s