Ce să urmăriți neapărat între cele două tururi de scrutin 1

alegeri-2014

Am spus de curând că problema reală a acestor alegeri este modul în care Victor Ponta își va construi calea spre victorie și că probabil nu există pe piață analize și predicții bune ale acestui fenomen. Mi se pare că evenimentele recente confirmă ce am spus. (A intuit cineva tripleta de potențiali prim-miniștri? – Nu a intuit!)

Și totuși, pentru că nu putem să rămanem necitiți, hai să facem o listă a informațiilor celor mai utile.

Sondaje de opinie

Sondajele și exit-poll-urile au fost în general corecte (puteți citi un text autoglorificator aici). Totuși, numai IRES a dat rezultate defalcate pe categorii (aici). Rezultatele trebuiesc citite cu prudență, fiind date ca procente din voturile fiecărui candidat.

ONGistică

Factual a avut lăudabila fantezie de a compara programele candidaților prin prisma măsurii în care aderă la atribuțiile constituționale ale Președintelui. Rezultatele sunt interesante și nu atât de predictibile pe cât ai crede.

Open Politics vă prezintă o evoluție a sondajelor în timp cu detalii multe și nu întotdeauna accesibile nespecialiștilor. Oricât, citiți neapărat măcar în parte acest articol ca să vă vindecați de tentația de a da verdicte pe baza a ceea ce citiți la TV.

Teme de urmărit

Evident, teme sunt multe și toate esențiale pentru trecutul, prezentul și viitorul tării. Dar numai unele includ cifre și argumente raționale. Ambele teme pe care le identific aici sunt fluide și se reinventează în fiecare zi (uneori mai des). Nu voi da, deci, linkuri.

Prima temă ar fi „cine e de vină pentru că dreapta nu a câstigat alegerile”. Prin „cine” ne referim desigur la categorii de electorat care nu au „văzut lumina adevărului”. Știu, nu pare ceva incitant dar suprinzator de multe pietre au fost răscolite pentru a valida (sau invalida) țapul ispășitor. Unele dintre ele chiar interesante.

A doua temă este dimensiunea fraudei electorale. Deși logic independentă, o veți vedea (prea) des ca o subdiviziune a celei dinainte. Răspunsurile variază de la neglijabil până la „de ce a votat atât de multă lume pe listele suplimentare”.

Despre ambele teme sper să scriu și după alegeri când lucrurile se vor mai așeza.

Andrei Tiut

One comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s