RAND: Criza economică nu va schimba în mod fundamental status quo-ul la nivel internaţional 1

În cadrul revistei RAND News Bulletin, analistul şi diplomatul Robert D. Blackwill lansează o ideea provocatoare cu privire la rezultatul actualei crize economice globale: efectele geopolitice ale crizei vor fi în general neglijabile, iar actuala structură a sistemului internaţional, în care Statele Unite ocupă un rol preponderent, va rămâne neafectată. Pentru a-şi susţine argumentul, Robert D. Blackwill apelează la argumente geopolitice şi istorice, remarcând că din cele 12 recesiuni pe care SUA le-a traversat din 1945 încoace, niciuna nu a afectat în mod negativ poziţia Statelor Unite sau structura sistemului internaţional. Actuala recesiune nu constituie un eveniment socio-politic capabil să afecteze distribuţia puterii în cadrul sistemului internaţional, iar în general crizele economice nu cauzează schimbări geopolitice majore, mai curând acestea din urmă conduc la apariţia primelor.

Autorul american trece în revistă apoi efectele recesiunii asupra principalelor puteri ale momentului şi situaţia lor în următorii cinci ani. Statele Unite rămân în continuare preponderente, puterea şi influenţa Americii fiind necesare pentru a soluţiona anumite crize la nivel global. China îşi va continua ascensiunea, dezvoltând o relaţie complexă cu Statele Unite ce va fi caracterizată de cooperare economică, rivalitate geo-strategică şi suspiciune reciprocă. În absenţa unei crize majore în strâmtoarea Taiwan, o confruntare militară  între SUA şi China este improbabilă. Stabilitatea internă a Chinei ar putea fi ameninţată de criza economică, cea mai mare vulnerabilitate strategică a acestui stat fiind regimul său politic autoritar. Creşterea economică a Indiei şi ascensiunea ei în politica internaţională nu vor fi afectate serios, iar politica externă a Rusiei va avea aceleaşi coordonate, în ciuda unei economii slăbite. Criza economică nu va afecta în mod serios planurile Iranului de a obţine arme nucleare sau politica externă destabilizatoare a Coreei de Nord.

Robert Blackwill susţine că actuala criză economică globală nu va schimba în mod fundamental situaţia actuală din Afganistan, cu toate că ar putea complica problemele politice şi sociale din Pakistan. Analistul RAND subliniază faptul că în ciuda menţinerii statu-quo-ul în cadrul sistemului internaţional, acesta traversează cea mai instabilă perioadă din 1973 încoace. Criza financiară va avea un impact negativ şi diproporţionat asupra statele şi puterilor minore şi a ţărilor în curs de dezvoltare. Puterea americană şi capacitatea SUA de a proiecta putere la nivel global vor fi afectate, în opinia lui Balckwill, mai curând de politicile administraţiei conduse de Barack Obama, decât de actuala situaţie economică.

Articolul lui Robert Blackwill este o reacţie interesantă şi o alternativă la analizele economice şi politice panicarde generate de criza economică. În acelaşi timp se constituie într-o alternativă la literatura declinistă publicată recent cu privire la politica externă americană (a se vedea Godfrey Hodgson The Myth of American Exceptionalism şi Andrew Bacevich, The Limits of Power: The End of American Exceptionalism). Trebuie menţionat faptul că în ciuda menţinerii unei distribuţii a puterii care favorizează Statele Unite, pe termen mediu şi lung aceasta se va eroda, din cauza ascensiunii şi afirmării unor alte mari puteri. Pentru o mai mare întelegere a subiectului structurării sistemului internaţional recomand spre lectură raportul Global Trends 2025: A Transformed World al National Inteligence Council şi cartea lui Fareed Zakaria, The Post-American World.

George VIŞAN

One comment

  1. Pingback: Criza economică şi sistemul internaţional: zece lecţii «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s