O primăvară rusească? 5

Demonstrații la Moscova (Sursa: The Independent)

Imaginea de mai sus arată ceea ce se presupune a fi cea mai mare demonstrație din Rusia de la căderea comunismului. Interesantă, și purtătoare de amintiri, este nu doar amploarea ci și atmosfera:

The demonstrators stood for hours in sub-zero weather on Saturday listening to a line-up of speakers as diverse as the crowd itself, including TV celebrities, writers, musicians, politicians, scientists and a jailed dissident whose video message was broadcast on a giant screen beside the stage. (din nou The Independent).

Desigur, Vladimir Putin își păstrează în sondaje sprijinul popular, în special în zonele mai puțin dezvoltate.  În să în câteva luni numărul demonstranților a crescut de la câteva zeci/sute de oameni (vezi imaginea de mai jos) la zeci (probabil peste o sută) de mii. Iar aceasta este o schimbare radicală a jocului.

Dacă gândim spațiul public ca o scenă, opozanții au șansa să devină principalii actori. Opoziția este concentrată concentrați în orașele mari (Moscova/Sankt Petesburg) unde se poate aduna și poate fi văzută.

În plus Internetul va putea juca un rol semnificativ. Deja pozele noi, cu largi mase de oameni au dat la o parte de pe motoarele de căutare mai vechile imagini cu aventurile cvasi-solitare ale lui Kasparov.  Este drept că mijloacele online au fost probabil supraestimate în repetate rânduri, dar penetrarea Internetului în Federația Rusă este de peste 40% (sursa). În condițiile cvasi-monopolului puterii peste mijloacele de comunicare tradiționale, Internetul va deveni în mod natural un canal semnificativ.

Vkontakte (varianta locală a Facebook) este cel de-al patrulea sit ca popularitate în Rusia (numărul de utilizatori reali pare totuși greu de estimat din motive de spam). Deocamdată rețeaua socială  rezistă presiunilor politice ale statului.

In the last few days the FSB requested that we block opposition groups including yours, Durov wrote in a message to vKontakte group administrators for nationalist anti-corruption blogger Alexei Navalny, who has been jailed for 15 days after participating in an opposition rally at Chistiye Prudy on Monday, Gazeta.ru reported.

On principle, we will not do this. I don’t know how this will turn out for us, but we will stand firm. The Moscow News

Să nu uităm ca Vkontakte este probabil cel mai mare site de torente din Rusia. O asemenea audiență ar putea să ocolească eventualele interdicții însă ar penaliza masiv din punct de vedere comercial o atitudine obedientă a rețelei.

Facebook are și el 8-10 % din populația online, ceea ce nu e spectaculos, dar suficient pentru a propaga un mesaj. Iar Facebook ar pierde prea mult prestigiu în fața Google dacă ar ceda în fața autorităților ruse.

Mai semnificativ însă decât modul de organizare este momentul simbolic ales pentru demonstrații: Ajunul Crăciunului. Crăciunul, în țările creștine, e un timp al comuniunii și nu al divizării. Un asemenea moment transmite nu doar o rupere a unității tradiționale dintre stat și „popor” dar și o unitate a grupurilor de opoziție pe o agendă minimală („alegeri libere”).

*

Merită să ne întrebăm ce șanse are demersul opoziției. Văzut de la distanță pactul social în Rusia pare să însemne ordine + petroruble vs obediență. Unitatea și prosperitatea sunt elementele principale ale carismei domnului Putin (în sensul weberian al termenului). O mișcare de opoziție menținută în timp și percepută ca expresie a oamenilor de rând are toate șansele să zdruncine această carismă. Terenul este pregătit pentru că, dincolo de intenția de vot, populația rusă pare să cultive sentimente din ce în ce mai ambigue față de liderul de la Kremlin.

Analiștii ruși prezic în continuare victoria în alegeri a lui Vladimir Putin. Dar nu cred că această victorie poate fi posibilă fără o reacție adecvată la acțiunile opoziției. Deocamdată președintele continuă să descrie protestele ca opera „agenturilor” (americane). Dacă opoziția va rezista acestei campanii domnul Putin va trebui sa se arate capabil să facă concesii semnificative, incluzând modificări de sistem politic (nu neapărat constituțional), liberalizarea spațiului public și un oarecare transfer de putere reală.

În plus, nu pot uita cuvintele unui profesor din facultate despre Uniunea Sovietică. La căderea comunismului, spunea el, mulți sovietologi care își câștigau existența explicând sursele stabilității regimului au trebuit să renunțe la o pâine dulce.

Andrei Tiut

PS: Schimbări de asemenea nivel iau timp. De aceea o eventuală primăvară rusă are toate șansele să se întindă până în primăvara reală. Adică în martie, când au loc alegeri prezidențiale.

5 comments

  1. >Mai semnificativ însă decât modul de organizare este momentul simbolic >ales pentru demonstrații: Ajunul Crăciunului.

    Ar fi de mentionat ca in Rusia Craciunul e pe 7 ianuarie.

  2. @Andrei
    Eu cred ca miscarea aceasta nu prea are sanse de izbanda din mai multe motive:
    1) Controlul exercitat de Kremlin asupra mediei, eficienta fortelor de ordine si studiere miscarilor politice similare (ca sa se mentina la putere Putin si amicii lui au studiat revolutiile portocalii din Georgia si Ucraina si alte miscari similare globale si au tras niste concluzii).
    2) Lipsa unei opozitii democratice veritabile. Rusia Unita a creat o opozitie oficiala, dependenta de bunavointa Kremlinului – Partidul Comunisitilor (Ziuganov) si liberal democratii lui Jirinovski. Opozitia „reala” la adresa lui Putin and Co a fost redusa la tacere.
    3)Opozantii reali sunt inca putini raportat la populatia Rusiei si la optiunile acesteia de vot. Cu alte cuvinte cu exceptia unei cohorte de indivizi activi pe retelele sociale si cu o orientare participativa, restul cetatenilor sunt pasivi si voteaza cu Rusia Unita.
    4) In fine ce ar putea produce aceste manifestatii ar fi o opozitie reala la a adresa lui Putin and Co. Cu alte cuvinte nu schimbare, ci germenii schimbarii.

    Trebuie mentionat ca nu rezultatul alegerilor i-a enervat pe rusi atat de tare ca sa iasa in strada ci posibila revenire a lui Putin in fruntea tarii. Mai curand alegerile au fost picatura care a umplut paharul, nu cauza prostestelor.

  3. Date fiind argumentele spuse de tine si altele ce tin de pozitia unanima a rusologilor, m-am ferit sa vorbesc de o schimbare de regim si democratie flower-power ci mai degraba de o diluare a puterii. Totusi trebuie spus ca schimarile de garda in Rusia nu au fost intotdeauna prevazute de acesti rusologi, asa ca surprize sunt posibile.

    La punctul 3 observasem ca sustinatorii regimului nu mai au aceeasi hotarare ca altadata ci probabil aleg raul cel mai mic. Daca carisma lui Putin e erodata iar Opozitia devine credibila atunci lucrurile se fac mai interesante. Si da, stiu cate variabile sunt aici 🙂 .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s