Am avut ocazia să asist la intrarea triumfală în Piața Universității a unui grup organizat de ardeleni. Înarmați cu culorile naționale și portrete în mărime supra-naturală ale lui (desigur) Avram Iancu, ei au fost primiți în urale și scandări generale de „Unitate”. Odată făcuți primii pași, liderul grupului a început să cânte la portavoce unul cântecele lente și înduioșător. O tăcere politicoasă și nedumerită a însoțit primele 2-3 strofe; apoi cei de pe treptele cele mai de sus au început să scandeze „Jos Băsescu!”.
Aproape imediat sloganul a re-aprins tot grupul din Piață, până când portavocea ardeleană s-a dovedit incapabilă sa acopere zgomotul. Nu am strigat și eu cu ei pentru că mi s-a părut puțin nepotrivit. Apoi am înțeles că era o formă de educație politică: adică da, crăișorul Iancu e OK, fain-frumos, dar noi suntem aici cu treabă. În șase minute educația se terminase și ardeleanul cu portavoce dădea tonul la scandările anti-guvernamentale.
Piața Universității a fost până acum, simbolic vorbind, un soi de zeu capricios. A fost destul de clar că nu suntem ai USL, sau ai sindicatelor, că nu vrem să „intrăm în legalitate” dar nici să ne manifestăm violent, că nu vrem să avem alte manifestații în piață, dar că manifestanții din altă parte sunt în general bine primiți. Piața este independentă chiar și de membrii ei. Nu suntem organizați, nu avem listă de revendicări rezonabile, nu negociem cu ușile închise și nu avem reprezentanți. Noi ca grupuri putem fi monarhiști sau ecologiști, feminiști sau altceva, dar Piața nu poate fi redusă la nici una din aceste orientări.
Piața a cerut să se întâmple lucruri, politicienii au mârâit stresați ca unii ce știu ei mai bine, dar lucrurile au început (foarte parțial!) să se întâmple. Cu atât mai surprins am fost să aud, protestatari din piață, și nu fără vechime, spunând că Piața protestează împotriva ACTA. Și nu post-factum, povestind piața (după expresia prudentă a lui Claudiu Crăciun), ci înainte de fapt, programând proteste.
Pe termen scurt s-ar putea să le reușească. Sunt destul de puțini protestatari acum, astfel încât diversitatea scade și organizarea de sus în jos devine teoretic posibilă. Am scris elogios despre cei ce rezistă în frig, dar piața nu suntem noi, deși ne place să ne simțim eroici. Piața este, la limită, o idee, ale cărei încarnări pline de umor și lipsite de umilitate suntem noi. Această idee ne face reprezentanți ai masei de nemulțumiți și îi face pe politicieni să țină cont de noi. Atunci când nu vom mai putea face ca acest lucru să fie real, vom rămâne doar niște fraieri care freacă asfaltul. Pragmatic vorbind, cine a citit sondajul IRES poate vedea cum populația nu prea înțelege scopul protestelor. Anume (1) nu crede musai (în primul rând) că ceea ce vrem este o schimbare de regim, și (2) își imaginează scopuri care sunt totuși coerente cu cea ce vrea piața.
Nu are nici un sens să diluăm protestul în timp ce Traian Băsescu pare să iasă din derută numind un prim-ministru tehnocrat, cu miniștri PDL cvasi-necunoscuți. La o adică, dacă ACTA e problema care vă chinuie cel mai tare puteți să creați un nod în rețeaua Tor. (Iar dacă nu știți ce este Tor Network, să vă fie 10 minute rușine – ce fel de activiști ai unui Internet liber credeți că sunteți?).
La miting se anunță peste 20 000 de oameni numai în București și alții în provincie. Desigur, aceasta e manifestația de pe Facebook, în piață o să fie altceva. Așa că speranța mea se îndreaptă în continuare către aceia care știu că Internetul liber este fain-frumos, dar scopul pieței în acest sezon e altul.
Vă pun la dispoziție sondajul IRES despre temele agendei publice și proteste:
Daca spui ca Piata e o idee tinuta vie de cei care o bat si o umplu de idei dar nu e detinuta de nimeni (si tocmai aici e puterea ei, tocmai in fluiditatea asta), nu vad de ce v-ati teme de o noua revendicare, oricat de masiv sustinuta. Singura concluzie ar fi ca Piata-idee va trece printr-un nou test, o noua grupare se va alatura si ii va modifica din nou forma partiala la care ajunsese, va fi incorporata si va participa la forma de ‘insurectie’ colectiva sau va arata ca a ajuns la capatul puterilor, adica acel moment cand va redeveni un loc de trecere din A in B.
Imi plac foarte mult doua puncte:
1. piata nu poate fi reprezentata si nu poate fi rezumata intr-o lista de n revendicari. Asta pentru ca logica ei nu e una de mediere intre cetateni si sistem, ci una de incorporare (embodiment suna mai bine) sau de constituire in situ a cetateniei celor care se aduna acolo.
2. piata nu e suma celor care o constituie, e autonoma. Asta pentru ca se construieste printr-o continua mobilizare-demobilizare-remobilizare a diverselor voci si a celor care se compun intalnindu-se acolo.
Cum vad eu concluzia celor doua puncte, daca te-am inteles bine, este cam asa: oricat se vor stradui unii sau altii sa tina Piata in viata cu o zi in plus sau sa o mentina in starea ei de puritate (oricare ar fi ea), piata-idee ii va dezamagi comportandu-se ca un gaz pe care incerci sa il mentii intre gratiile unui gard. De aceea ma si intreb daca nu cumva aceasta formula „jos basescu” nu risca sa devina un fel de capcana in care piata-idee isi limiteaza singura vitalitatea care a facut-o atat de fantastica.
In orice caz, in aceasta logica in care accepti sa intri in piata fara nici o legitimitate (ca ai stat acolo mult sau putin, ca esti articulat/ coerent in revendicari sau nu etc.), fara nici un simt al proprietatii sau al autoritatii, nu ai de ce sa te temi de evolutia pietei si, mai ales, nu poti regreta transformarile ei decat ca un ocupant al unei mici pozitii in acest spatiu de intalnire/dialog. AntiActa e doar o noua replica in aceasta conversatie. Poate va fi o conversatie pasionanta:)
„La o adică, dacă ACTA e problema care vă chinuie cel mai tare puteți să creați un nod în rețeaua Tor. (Iar dacă nu știți ce este Tor Network, să vă fie 10 minute rușine – ce fel de activiști ai unui Internet liber credeți că sunteți?).” – Tocmai ai reusit cu o singura fraza sa generezi o antipatie greu de spalat. De ce protestul pentru libera exprimare si un internet liber este mai putin important decat „Jos Basescu” ? Pentru mine, care respect opiniile celorlalti mi se pare cel putin la fel de important.
In al doilea rand, reteaua TOR a inceput sa fie dusa la limita legalitatii si in curand se va trece in zona gri. Daca faci parte din categoria „dar de ce sa nu monitorizeze oricine conversatiile tale private (Atentie e drept garantat culmea de constitutia asta a noastra bearca) ori ai ceva de ascuns!” atunci personal nu stiu ce faci in piata decat sa iti magulesti orgoliul ca esti important iar principiile pe care spui singur ca le sustii sunt doar pamflete pe statul de plata al unui partid, ong etc.
Voi fi cinstit: nu ma intereseaza protestele anti-basescu. Eu l-am votat, de doua ori, si nu regret. ACTA ma afecteaza direct, si este dreptul meu, si a tuturor celorlati sa protestam in Piata Universitatii.
Scrisesem un raspuns mai detaliat pentru Primul comentariu, dar vad ca nu a aparut. Pana incerc sa il recuperez, sa incerc sa raspund in colectiv:
ACTA e rea. Este foarte bine ca se protesteaza impotriva ei, inclusiv, la o adica, *in piata*. M-a derajat formularea „Piata protesteaza” pentru ca deturneaza o miscare (si nu doar un loc, DmonHiro).
DanM, nu am mai urmarit TOR de ceva vreme. Stiu insa ca reteaua mergea foarte slab in romania din lipsa de voluntari. Ceea ce ma face sa ma intreb daca nu cumva entuziasmul militant fata de aceasta tema nu e superficial.
Si, un lucru foarte important: daca cineva vrea un protest 100% ACTA, exista si alte piete. In momentul de fata sunt persoane in piata care nu inteleg problema pentru ca nu stiu sa foloseasca Internetul. Ce facem, ii dam afara??
Eu nu cred ca e un lucru rau. Se accentueaza ideea de Piata Universitatii – Agora. Din punctul meu de vedere ar fi minunat sa se creeze obiceiul asta (pur democratic) de a protesta impotriva a ceea ce se considera ca e gresit. Ar fi gresit daca ar exista o contramanifestatie, atunci da. Si cine stie, poate o parte din cei prezenti acolo sambata se vor alatura si „obisnuitilor” pietei in zilele urmatoare.