Am scris de mai multe ori că un scop principal al USL, codificat în ADN-ul organizațional mai mult chiar decât în declarații publice, este anihilarea PDL și a lui Traian Băsescu. Sau cel puțin marginalizarea lor și împingerea într-o zonă în care să fie asimilați partidelor radicale, anti-sistem și extremiste. Mă grăbesc să spun că fraza dinainte nu este o judecată normativă. Prin „asimilați partidelor radicale” vreau doar să descriu o situație în care un grup de oameni aflați într-o minoritate adâncă își propun să producă transformări majore la nivelul societății.
Cât de „adâncă” trebuie să fie, însă, minoritatea ca să fie marginalizată? Experiența sugerează că, dacă toate partidele marginale au un scor însumat de aproximativ 15% (poate chiar mai mult), ele nu vor constitui o problemă majoră pentru societate sau pentru partidele „mainstream”. După această definiție, proiectul USL a eșuat. PDL are înspre 20%, PFC/PMP ~5%, PPDD ~6%, PRM ~3%. În total, din trei români care votează, unul merge către aceste partide.
În această configurație este important să înțelegem rolul PDL. După victoria lui Vasile Blaga există trei evenimente importante pentru partid. Primul este dat de scena perdeluței, care înseamnă separarea de Traian Băsescu. Al doilea moment este dat de rezistența și chiar prosperitatea PDL sub Vasile Blaga. Văduvit de sprijinul „ultra-reformiștilor” și „ultra-anti-corupților” din PFC/PMP, partidul nu numai că a supraviețuit, dar chiar a crescut în sondaje. Al treilea eveniment, doar parțial consolidat, este discursul de „pace” al d-lui Predoiu. Nimeni, indiferent de opinia despre președintele în funcție, nu îi nu neagă acestuia caracterul conflictual. Promovând pacea, domnul Predoiu arată nu doar că este diferit de Traian Băsescu ci și în ce fel.
(Notă: „Pace” nu înseamnă neapărat „pacea corupților” ci poate fi și un discurs în care beneficiile anticorupției sunt favorizate în discursul public în dauna sentimentului de răzbunare față de „infractorii ticăloși”. Însă Cătălin Predoiu nu a explicat suficient în ce constă pacea sa, așa ca trebuie să mai așteptăm până vom vedea ce vrea să spună.)
Cele trei elemente de mai sus îi asigură PDL-ului o identitate proprie. Fagocitarea unei jumătăți de PPDD îi asigură o felie electorală consistentă. Dacă își menține această identitate și dacă nu își pierde din electorat, PDL nu va mai putea fi ignorat de mainstream. El iese, așadar, din zona marginalizabilă și se întoarce la masa la care se împarte pâinea puterii politice. Deocamdată cuțitul este la alții, dar PDL poate aștepta câțiva ani.
Dacă extragem PDL, atunci PPDD+PFC/PMP+PRM au în jur de 14%. 14% din electorat, împărțit la patru partide, nu este ceva care să amenințe actualul sistem politic. Deocamdată apele nu sunt așezate; spre exemplu este posibil ca un PMP agresiv susținut de Traian Băsescu să „fure” de la PDL procentele pe care acesta le-a „furat” de la PPDD. Dar tendința pe care o văd este ca PSD, PNL și PDL să rămână mainstream, pe când PPDD/PFC/PMP/PRM să fie noua constelație radicală.
Avem aici un frumos paradox. Aspectul electoral al promisiunii USL („vă vom scăpa de Băsescu și moștenirea lui”) ar putea fi pe cale să fie îndeplinit. Aspectul pragmatic, de împărțire a resurselor a eșuat deja datorită nevoii instinctive a societății de a avea opoziție, care a făcut ca majoritatea celor ce nu vor USL să se ralieze în jurul unui singur partid.
Dacă această tendință se menține, PNL și PDL se vot trezi obligați la un moment dat să lucreze iarăși împreună. În alți termeni, clivajul major pe zona „dreptei” dintre PNL (ca parte a USL) și PDL (ca partid a lui Traian Băsescu) e pe cale de a fi înlocuit de clivajul între PDL și Traian Băsescu.
(O ultimă notă: clivajul major este o formă radicală de separație, cum ar fi aceea dintr orci și oameni. Opusul său nu este alianța, ci coexistența și concurența.)
Și la nivelul societății civile putem găsi un clivaj asemănător, deși nu neapărat același. Despre asta, în articolul următor.
Andrei Tiut
E bine sa stim ca tabara orcilor e formata din PMP, PFC, PPDD si PRM. Stim, asadar, unde salasluiesc fascistii, mosierii, idiotii si bolnavii mintal. Trebuie tinuti departe, demonizati si categorisiti alaturi de Gigi sau DD. Fix asa cum alti propagandisti ai oligarhiei nu puteau pronunta numele Macovei decat la pachet cu Udrea, Ridzi sau Apostu. In rest, pe cealalta parte, lapte si miere, iar Vasile Blaga, asemenea Regelui Bolnav Theoden s-a trezit la ratiune. Cand pleaca Palada cred ca o sa-i luati locul de Gura a lui Viorel. Sper ca aveti deja pregatita o expresie de argou!
Nici macar la Vocea Rusiei n-am vazut „analize” mai perverse decat pe situl asta. De aia va si citesc. Sunteti ca un Ceahlau intre „dealurile Moldovei” gen obiectiv.info, radu tudor, dcnews, correct news, jurnalul, inpolitics, ghimpele, intalnire cu Dan Voiculescu, ministru>>prim-ministru>>blogger>>puscarias sau observator cultural.
Dragul meu domn
Nu am spus ca „tabara orcilor e formata din PMP, PFC, PPDD si PRM.”. O lectura mai atenta v-ar fi sugerat, sper, ca oameni vs orci este perspectiva actorilor implicati in clivajul principal, nu a mea. De ex in 2012, pentru simpatizantii PNL, orci erau PDL& Basescu&co.Si viceversa.
Daca acest clivaj se misca, asa cum zic eu, atunci pentru simaptizantul PNL, orcii vor fi PMPPFC, dar nu PDL. In timp ce pentru simpatizantul PMPPFC, PDL și PNL vor fi la fel de orci.
Restul perversitatii la care va referiti in comentariu este, va asigur, in imaginatia dmneavoastra. Nu pot decat sa sper ca, desi sunteti in mod evident incapabil sa interpretati articolul meu, puteti totusi citi mai corect gesturile politicienilor romani.
Daca PDL absoarbe cu succes votantii extremisti ai PPDD, atunci, dupa dumneavoastra, scapa de izolarea in zona extremista. In schimb, aia 5-6% care mai raman de samanta se aduna (?!) la aia 9% de la PMP+FC+PNT si avem numarul de aur de 14% extremisti vadimisto-basisti. Asa da! Tocmai fagocitarea unui electorat volatil precum cel al PPDD-ului te situeaza in zona marginala. Astfel, jumate din electorat dupca cum bate vantul si jumate din primari trag de fapt pentru PNL/PSD/PMP. S-ar putea sa avem surprize in zona PDL la alegeri! Mult laudatul 20% din sondaje ar putea fi un mediocru 12% in realitate…
Dar ce ziceti de faptul ca, din contra, USL nu a scazut tocmai din cauza ca ei fagociteaza PPDD-ul si a scaderii intentiei de a vota in zona electoratului neasistat?
Dumneavoastra pretindeti ca analizati o strategie asumata de USL. E un travesti destul de subtire pe care vi-l scuzati in preambul tocmai pentru a nu fi acuzat. Ce faceti dumneavoastra aici e, de fapt, consiliere politica pentru actualul USL sau ceea ce va doriti dumneavoastra ca acestia sa puna mai bine la punct. Interesele Puterii sunt mult mai stringente si mai putin rafinate in acest moment din cauza proceselor in care sunt implicati liderii ei din umbra.
Nu e primul dumneavoastra articol, si, citindu-le pe celelalte, e relativ usor de descifrat ce simpatii politice aveti. Sociolog/consilier pe langa un Ianukovici era vocatia dumneavoastra… Dar, vai, in Romania lucrurile sunt ceva mai lipsite de maretie si politicienii/oligarhii n-au ochi pentru talent. Isi iau sfatuitori din zona auto si calorifer…
Dar, v-am zis, e intersant ce/cum scrieti. Fortele politice pe care le sprijiniti ar putea beneficia realmente de inteligenta dumneavoastra. Decat „Turambar” Palada…. :p
P.S. Ca tot vorbiram de Palada, vad ca blogul sau terminologie din Stapanul Inelelor. Ce-aveti domne’ astia care sustineti USL-ul cu bietul Tolkien? Radu Zlati (Yellow Gondolin), Palada (tragicul Turambar), Ludovic Orban, dumneavoastra? Ceva fixatie juvenila, ceva admiratie nemarturisita pentru „Unul” ce sta in Deal (Dealul Vrajitoriei, bien sur)??
P.P.S. Promit ca dupa aceasta interventie, daca mai postez pe aici, ma voi limita la aspecte pur tehnice si voi trece cu vederea orice partizanat politic pe care-l aveti. Totusi, nu sunteti Auto, deci meritati atat lucru…
Buna ziua din nou.
Cand a fost relevant mi-am devoalat simpatiile politice pana la nivel de intentie de vot. Daca ati citit articole mai vechi, poate observati acest lucru. In acest caz este irelevant. Dealtfel, pe acelasi text pe care il cititi dvs am primita acuza ca promovez ruperea USl si alianta PNL-Tariceanu+PDL cu predoiu candidat.
La cestiune. Faptul ca PDL preia elctorat al unui partid extremist nu il face partid extremist. Nu e un fel de boala contagioasa. Este vorba de relatia dintre discursul PDL si discursul celorllate partide.
Doi. USl a stat extrem de stabil pe 59-60%. Este improbabil sa fi acumulat electorat PPDD EXACT in ritmul in care pierdea catre PMP sau PDL.
Trei. De la un coleg de birou: vorbim de Tolkien pentru ca putem…
Pingback: Traian Băsescu și extremismul (puțină laudă de sine) « Civitas Politics