Cititorii mei fideli (presupunând că așa ceva există…) își amintesc poate că în 2010 și apoi în 2011, am pus la îndoială seriozitatea Salonului de la Geneva și a strălucitelor victorii românești ale inventicii, ingineriei și Andreei Marin. Acum două zile, și tot la instigarea familiei mele optimiste, am decis să investighez puțin despre seriozitatea AIB.
AIB (Association for International Booadcasting) este „prestigioasa” instituție care a recunoscut valoarea jurnalistică a Antenei 3
Așadar…
Există o asemenea asociație în mod real?
Se pare că da. Pe situl asociației găsim lista membrilor, frumos împărțiți pe categorii. Printre aceștia găsim organizații precum Deutsche Welle, Euronews sau Al Jazeera. Deasemenea „People’s Choice Award” sunt găzduite online de Yahoo! Maktoob, probabil cea mai puternică prezență social media în spațiul asiatic. Dintre americani se remarcă Radio Free Europe/Radio Liberty, dar lipsesc CNN sau alte mari televiziuni.
Discutăm de o organizație globală?
Nu prea. Membrii citați (și cei ne-citați) par să cadă în două categorii: organizații puternice pe plan local, care încearcă o străpungere globală și organizații finanțate de stat care probabil bifează mai multe asemenea evenimente.
Două cazuri. Yahoo! Maktoob nu este un serviciu Yahoo, ci o companie cumpărată de aceștia. Momentan sunt puternici în zona lor; de exemplu dacă ați dori să faceți chestionare online în Asia sunt probabil cea mai bună alegere. Dar după reputația anecdotică a Yahoo! Ne putem întreba cât va mai dura acest succes. BBC World Service pe de altă parte, a ales să nu fie membru al organizației, deși ambele sedii se află la Londra.
Where is the juice?
Nu aș fi scris acest articol dacă AIB ar fi o organizație mediocră dar semnificativă la nivel global. Dar…
Pe lângă situl organizației există și un sit al premiilor: http://theaibs.tv/ . Acesta din urmă are un aspect specific de blog. Nu pentru că e construit pe WordPress (asta nu contează) ci dată fiind tema aleasă:
<link rel=”stylesheet” type=”text/css” media=”all” href=”http://theaibs.tv/wp-content/themes/twentyten/style.css” />
TwentyTen este tema implicită ce vine la pachet cu WP 3.0. Să insist puțin: dacă dați comandă de sit web către fiul vecinei de la etajul 3, și acesta vă promite unul pentru 300 de euro, tot se obosește să caute o temă mai personală în banii aceștia.
Apoi membrii sunt împărțiți în 3 categorii: Platină, Aur și Corporate. În mod tipic acest tip de clasificare se face în funcție de vânzări sau de banii plătiți, și nu de calitate. Dealtfel RTG TV (Russian Travel Guide) este Platinum pe când DW este doar Corporate.
În căutarea unui argument definitiv am ales să fac puțină monitorizare de presă. Anume, pentru că sediul AIB este la Londra, monitorizare de presă britanică. A fost surprinzător de ușor. Sky nu are nici un articol în acest sens BBC are o mențiune în lista de premii câștigate în 2008 și de atunci iarăși nimic.
Mai departe… nu am simțit nevoia să sap.
Pingback: Mituri şi farse: astăzi, Daniel Morar « Civitas Politics
Pingback: Mituri și farse. Astăzi: Karl-Peter Schwarz (Frankfurter Allgemeine Zeitung) « Civitas Politics
Pingback: Puterea politică a lui Dan Voiculescu estimată în limbaj „economic” « Civitas Politics