Nu m-au deranjat până de curând articolele lui Karl-Peter Schwarz, cunoscute și ca „poziția prestigiosului cotidian Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Până la acesta, cunoscut la noi prin preluarea de pe Hotnews. M-a uimit întâi titlul preluării: „Frankfurter Allgemeine Zeitung compara victoria USL cu cea a lui Hitler si o considera o „catastrofa” pentru UE”. M-a uimit apoi să văd că nu, nu este o traducere „greșită”. Așa că…
Cine ești dumneata, domnule Schwarz?
Conform Linkedin Karl-Peter Schwarz face parte din The Mont Pelerin Society, o societate compusă din persoane care continuă să vadă pericolele la adresa societății civilizate care reies din declarația sa de intenții” („composed of persons who continue to see the dangers to civilized society outlined in the statement of aims”). Deci critica d-lui Schwatz vine pe un fundal de îngrijorare față de soarta civilizației.
Pe Twitter dl. Schwarz are o prezență discretă din care am reținut:
Do not miss! Why Catholics Don’t Understand Economics http://www.acton.org/global/article/why-catholics-dont-understand-economics … via @ActonInstitute
Așa deci, catolicii nu înțeleg economia. Am decis să fiu ofensat în calitate nu doar de român ci și de catolic.
Amici degli amici
Rămâne Facebook. L-am găsit destul de repede, i-am „cerut prietenia” și – shazang – în jumătate de oră eram amici.
(Notă. Profilul d-lui Schwarz este privat, ceea ce ridică oarecari probleme etice. Totuși, dl. Schwarz nu este strict o presoană privată ci – în România – o persoană oarecum publică. Așa că am decis că este suficient să mă abțin să comentez lucruri care țin de viața sa personală. În plus, profilul meu de Fecabook arată destul de grăitor că nu doar citesc ci și public, așa că dl. Schwarz a fost în poziția de a lua o decizie informată.)
Primul lucru care frapează este că dl. Schwarz este constant preocupat de România. Cel puțin 1/3 din postările sale din ultima vreme sunt despre noi. Asta e bine, în mod normal interesul înseamnă informare. Apoi se vede cu ochiul liber că și România – sau cel puțin o parte a ei – este interesată de dl. Schwarz. Mai mulți internauți postează pe wall tot felul de comentarii în care se plâng de soartă sau se incurajează în vederea alegerilor. Am reținut, pentru colorit, această imagine:
Capitalism vs. democrație
Dar să trecem la lucruri mai serioase. Dl. Schwarz pare a fi un libertarian convins, cu citate din și referențe la Școala Austriacă. Probabil ați mai auzit idei precum ale domnului Scwartz pe bloguri de dreapta însă filtrate prin conservatorii americani. Dacă nici asta nu vă sună cunoscut atunci imaginea următoare, tot de pe wall-ul în cauză oferă o idee crudă însă corectă:
Și dacă tot suntem la poze, să privim și următoarea caricatură popularizată de dl. Schwarz:
Democrația, ni se spune, este oprimarea celor puțini de către cei mulți, iar soluția este sa ne înarmăm (sic) pentru a putea contesta votul. Oups. Double oups. Triple oups.
Concluzie și lista de disclaimere
Nu am scris acest articol pentru a-l pune la zid în vre-un fel pe Karl-Peter Schwarz. Domnia sa pare a fi un entuziast al pieței libere, un libertarian mai degrabă radical și se comportă ca atare. La limită chiar și ideea cu democrația care amenință capitalismul are o anume coerență teoretică. (Exemplele empirice lipsesc, dar asta este altă discuție).
Dar să nu mi se spună, să nu ni se spună, ca dl. Schwarz este vocea avizată a Occidentului civilizat sau, și mai ciudat, a Uniunii Europene. Dl Schwarz este politic vorbind într-o zonă gri, în mainstream dar la marginea lui.
Acum disclaimerele:
- Știu că dl Schwarz a fost deja acuzat într-un cotidian că ar fi impostor și… austriac. Nu am nici o legătură cu acel exercițiu de insultă.
- Nu sunt omul negru, plin de o ură viscerală contra Europei. De un tratament asemănător au „beneficiat” Andreea Marin sau Antena 3.
Epilog
L-am contactat pe de dl. Schwarz înainte de publicarea acestui articol. M-a asigurat că nu am de ce să mă simt ofensat în calitatea mea de catolic și mi-a atras atenția că Acton Institute este o organizație catolică. Dacă am motive să mă simt ofensat ca român … nu a precizat. În schimb a confirmat orientările sale radicale mai mult decât mi-a permis prudența și politețea să scriu mai sus. Insistând desigur că această coincidență cu opiniile unor membri ARD nu influențează modul în care vede evenimentele.
I have no objections if you make public which is already public: yes, I am conservative and libertarian, yes, I am not part of any political mainstream (left or right), and all this has nothing to do with my reporting on Romania.
Da omul are pedigree. Oare o fi apropiat de Tismaneanu sau Aligică? Sau o fi cineva apropiat de fundatia CSU-ului, Hanns Seidel Stiftung.
E apropiat de ambii,dar se si consulta cu mm Macovei,pe care o si citeaza!Pe ai cui bani barfeste pe romani?Nu cumva pe ai nostri?
#a „Pe ai cui bani barfeste pe romani?Nu cumva pe ai nostri?”
paranoia asta e cam de prost gust.
trebuie sa intelegi ca situatia politica din miorita este un exemplu facil pentru el, i se ridica efectiv la fileu multe si nu face decit sa le dea ca exemplu in ce priveste tezele sustinute „yes, I am conservative and libertarian”
Domnule Visan, o fi „gri” pentru dumneavoastra, pentru ca in aceste chestiuni ideologice sunteti un habarnist. Nu o zic cu rautate, nu e atac la persoana, e doar o simpla constatare de-a mea. 🙂
@John Galt
Afacerile internationale sunt chestiuni mai gri decat credeti dumneavoastra, iar habarnist, in lipsa argumentelor e un atac la persoana. In plus ati gresit si articolul pe care doreati sa comentati….
Eu ma refeream la partea doctrinara „gri” in care l-ati plasat. Acolo nu e vorba de nuante, ci de alb si negru. Nu are legatura cu geografia treaba asta, dreptul de proprietate (ca drept, si nu privilegiu oferit de cineva) este fix acelasi oriunde pe glob. Si in Coreea de Nord exista asa ceva, sa stiti. Chiar daca cei de acolo sunt habarnisti, adica habar nu au..
@John Galt
Eu sincer am crezut ca va refereati la alt articol. Cat despre comentariul meu de mai sus, va asigur ca nu am ceva cu Karl-Peter Schwarz. Pur si simplu incercam sa-l localizez in interiorul uneia dintre retelele de intelectuali publici de la noi.
@ John Galt
Eu sunt cel ce a zis ca este intr-o zona gri. Apropo de avut habar :).
Delatfel mi se pare ca explic destul de clar cum e cu zona gri:
„În schimb a confirmat orientările sale radicale mai mult decât mi-a permis prudența și politețea să scriu mai sus.”
Prudenta tine de cat cunosc limba germana iar polittetea tine de faptul ca pot exista definitii diferite ale mainstream-ului. Spre exemplu, mi mi se pare ca nici pe departe nu sunt toti libertarienii in afara.