Predicțiile pentru 2014 la control 3

2014

M-am gândit să îmi fac o testare intermediară pentru predicțiile făcute aici și aici. Așadar…

Zero:

Victor Ponta va fi, datorită poziției sale [în Guvern], cel mai influent politician din 2014 […] Ideal pentru Victor Ponta este să aștepte sau să genereze el însuși un eveniment care să afecteze una din tabere [organizații PSD vs. PNL] în așa fel încât să îi sporească lui libertatea de acțiune.

Deocamdată da. Și absolut da

Unu:

Premier va fi Victor Ponta [tot anul].

Rămâne de văzut. Mențin totuși această afirmație, chiar dacă cu mai puțin siguranță decât la începutul anului. Voi explica și motivele.

Doi:

În 2014 Guvernul va da (marginal?) mai puține ordonanțe de urgență decât în 2013.

Deocamdată așa pare, deși nu le-am numărat

Trei:

Ceea ce Opoziția numește atac la adresa statului de drept se va continua în 2014. Vom avea, să zicem, cam două asalturi.

Me-eh. Cel mult candidatura dlui Diaconu. Dar mai e timp.

Patru:

Totuși, aceste „atacuri” vor fi neutralizate în măsură covârșitoare înainte de a deveni literă de lege publicată în Monitorul Oficial.

Să vedem.

Cinci:

Creșterea economică ar putea fi pusă în discuție până în trimestrul trei.

Deocamdată veștile din ianuarie-februarie par bune. Vom vedea.

Șase:

Există patru partide în „zona pi” (trei procente și ceva): PMP, PFC, PPDD și PRM. Alegerile europarlamentare le vor cerne astfel încât din patru se vor ridica maxim două partide cu o minimă viabilitate.

PMP. Adică unul singur.

Șapte:

La europarlamentare PDL va candida singur, sau (cel mult) într-o formă de alianță foarte avantajoasă pentru sine. După europarlamentare va deveni (mai) clar că pe spectrul de dreapta PDL nu vorbește de la egal la egal cu nici o formațiune nou creată.

1. Da. 2. Să vedem

Opt:

Tot la europarlamentare, PSD se va confirma ca partidul dominant al scenei politice românești cu un scor aflat confortabil peste 30%.

Da.

Nouă:

Un eventual scor bun al PNL, combinat cu rămânerea acestuia la guvernare și un eventual discurs public mai predictibil pentru partenerii europeni vor putea facilita integrarea PNL în PPE. În privința scorului bun sau rău, însă, este devreme să mă pronunț.

Discuții au fost. Cu scorul tot e devreme…

Zece:

Președintele ales al României se va încadra în una din două tipologii. Fie va fi un „Om de Stat” care a mai reprezentat România în calitate oficială înainte să candideze, fie va fi lider de alianță, unde alianță nu înseamnă întoarcerea acasă a experimentelor eșuate ci o alianță între minim două electorate distincte.

Se menține, cu excepția cazului în care candidează Sorin Oprescu,

Unsprezece:

Sorin Oprescu nu va candida la președinție, sau, cel puțin, nu la modul serios (= cu o organizație eficientă în spate).

Se menține, deși probabilitatea unei candidaturi opresciene a crescut.

Doisprezece:

PDL va avea candidat propriu la președinție și acest candidat va lua (mult) mai multe voturi decât un eventual candidat PMP/PFC.

Se menține, din cauza organizării superioare. Dar distanța este mai mică azi. #pentrucaelenaudrea

Treisprezece:

Președintele României va fi dat, cel mai probabil, de PNL. Liberalii au două căi pentru a atinge acest obiectiv. Prima este menținerea lui Crin Antonescu drept candidat USL. […]. A doua cale este prezența unor candidaturi separate PSD/PNL urmată de o poziționare a liberalilor care să atragă cu succes și susținători hard-core ai ideii de USL și alegători dinspre Opoziție. Este un obiectiv foarte greu pentru dl. Antonescu, aproape imposibil; rațional în această situație ar fi ca să existe în PNL un moment de tip „dragă Stolo” prin care candidatura să fie preluată de Klaus Iohannis.

Prima cale e pierdută. A doua cale rămâne teoretic posibilă, dar în mod evident dl Antonescu nu a început să pășească pe ea.

Paisprezece:

Alegerile prezidențiale vor fi în primul rând o dezbatere privind rolul președintelui în republică.

Da, și se pare că deja a început.

Cincisprezece:

Antena 3 își va consolida rolul de televiziune națională de facto („Cel mai urmărit post TV la evenimentele importante”). Pe lângă producția de știri, postul va continua să se implice în activități caritabile, culturale și de construire/afirmare a identității naționale. În decembrie 2013 am văzut câteva încercări ale posturilor concurente de a urma modelul; vom vedea cu ce succes.

Da.

Șaisprezece:

Protestele de stradă vor continua. Conceptul de organizare fără lideri se va apropia de limita utilității.

Da și da.

Șaptesprezece:

Dezbaterea constituțională va continua. Constituția poate fi aplicată președintelui în funcție.

Da și da.

Optsprezece:

Cel mai târziu după alegerile prezidențiale, aspectul de alianță politică [al USL] va dispărea. Guvernul poate să reziste, chiar și protocolul USL poate să rămână ne-denunțat. Dar orice analiză cu sens va vorbi despre PSD și PNL.

Deja suntem în acel punct și chiar dincolo.

*

Bun. Și acuma să facem o numărătoare. Pentru fiecare predicție împlinită (sau despre care este evident că se va îndeplini) mi-am dat +1. Pentru fiecare predicție neîndeplinită sau pentru care este evident că nu se va îndeplini -1. Pentru fiecare predicție „în grafic” dar despre care nu a devenit evident că se va îndeplini +0,5. Simetric -0,5. Plus câteva nuanțe intermediare, pentru că nu m-am putut abține.

Numărul de itemi este 23 (ținând cont că unele predicții sunt duble). Dar pe vreo patru fire nu s-a întâmplat nimic în nici o direcție, deci să zicem că la ora aceasta putem evalua 19.

Rezultatul? 9,8-10 pe o scară -19….+19. Ținând cont că multe predicții nu se pot împlini complet până spre finalul anului, aș zice ca este o cifră bună.

Dar…Există nuanțe. Predicțiile privind agenda publică și, în general, tot ce implică mase de oameni s-au împlinit aproape integral. Predicțiile privind comportamentul politicienilor sunt mult mai „delicate” (2 puncte pe o scară -9….+9). Mai bine decât o alegere aleatoare, dar nu atât de bine pe cât aș dori. Semn că, după cum spuneam într-un articol anterior, politicienii au început să își ia soarta în mâini.

Andrei Tiut

3 comments

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s