Un motor gratuit de căutare a plagiatelor 2

Sunt printre cei care s-au bucurat cu anticipaţie de dezvăluirile de plagiat ce ar fi urmat să curgă între PDL şi USL. La fel – ba chiar mai mult – s-a bucurat şi Ovidiu. El însă nu a avut răbdare, ci l-a căutat la dosar pe Robert Negoiţă. L-a găsit subţire. Mene, tekel, fares.

Inspirat de ne-răbdarea lui, am început să caut o modalitate mai simplă de a detecta plagiatul. Înţelepciunea tradiţională susţine că asemenea soluţii costă bani mulţi; însă nu m-am descurajat. În definitv „nu poţi opri semnalul” (acesta a fost un citat).

Ca metodă de testare a diverselor soluţii am folosit chiar articolul lui Ovidiu, care cuprindea citatele incriminate şi, în plus, apare duplicat pe Hotnews. Primele căutări au fost descurajante. Am învăţat că o căutare de plagiat presupune uneori baze de articole în care România nu este neapărat bine reprezentată şi că semnele diacritice pot fi o problemă. Însă eforturile au fost răsplătite când am găsit www.plagiarisma.net.

Ca metodă de căutare Plagiarisma foloseşte algoritmii externi ai Bing, Yahoo search sau Google. Pentru Google trebuie să vă înregistraţi/ logaţi cu Facebook, dar eu cele mai bune rezultate le-am obţinut cu Bing.

După ce cereţi verificarea va trebui să aşteptaţi câteva minute iar apoi citiţi raportul primit. Primele care te îngroapă sunt rezultatele fals-pozitive – fraze comune sau chiar clişee care se repetă în tot felul de locuri. Există şi fals-negative – asemănări găsite de Ovidiu dar care trec de filtrul Plagiarisma. Dar cu puţină atenţie şi câteva minute libere puteţi găsi punctele slabe ale lucrării:


Este important de reţinut că Plagiarisma nu scuteşte cu totul munca de investigaţie. De exemplu Google a dat erori la ş/ţ. Apoi, linkurile trebuiesc evaluate individual pentru a ne asigura de exemplu, că nu considerăm plagiat o simplă listă de ţări sau ingrediente.

Chiar şi aşa, dacă doriţi să vânaţi plagiate acest instrument vă poate fi util. Documentele s-ar găsi pe BCU, iar terenul de vânătoare sunt listele de parlamentari doctori (via lacoltulstrazii.ro). EBA nu apare pe aceste liste, dar nu fiţi egoişti, gândiţi-vă şi la ea.

Mai am un program în evaluare, dar nu ştiu ce să spun deocamdată deoarece le-au căzut serverele. Daţi un like pe pagina de Facebook a asociaţiei şi dacă e viabil revin (şi) acolo cu un link.

Andrei Tiut

2 comments

  1. Pingback: Răfuieli cu intelectuali (II): Marele război al plagiatelor «

  2. Pingback: Cum să salvezi un copy/paste pentru eternitate. Astăzi: Iulia Motoc « Civitas Politics

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s