Predicțiile anului 2014 la control Răspunde

10828149_754162658005649_5050108525921519593_o

La începutul anului am făcut o serie de predicții. Să ne uităm la ele.

(Din acest punct și până la * tot ce nu este marcat cu bullet point este preluare fără ghilimele din Predicții pentru 2014. Asociat fiecărei evaluări de tip corect/incorect mi-am acordat un punctaj de tip <puncte>/<puncte posibile>. Punctajul nu exprimă nici pe departe o evaluare riguroasă ci o estimare generală.)

Premier va fi Victor Ponta. Asta înseamnă trei lucruri. Primul este că nu va fi înlocuit printr-o moțiune de cenzură.

Corect: 0,33/0,33

[…] Apoi, că Victor Ponta nu va deveni președintele României. Aceasta se bazează pe interesul rațional al premierului în funcție.

Corect, dar nu din motivele anticipate: 0/0,33

[…] În sfârșit, Victor Ponta nu va fi înlocuit de propriul partid (din 2000 încoace premierii sunt relativ capabili să își controleze partidele și nu sunt dați jos de acestea).

Corect: 0,33/0,33


În 2014 Guvernul va da (marginal?) mai puține ordonanțe de urgență decât în 2013.

Corect: 87 față de 115 . 1/1


Ceea ce Opoziția numește atac la adresa statului de drept se va continua în 2014. Vom avea, să zicem, cam două asalturi.

Corect: organizarea alegerilor și, să zicem, candidatura lui Mircea Diaconu. 1/1


 Totuși, aceste „atacuri” vor fi neutralizate în măsură covârșitoare înainte de a deveni literă de lege publicată în Monitorul Oficial.

Nu se aplică, nefiind vorba de legi. Putem discuta mijloace de control al potențialului de abuz al Puterii, dar asta excede scopul acestu articol. Mai bine simplificăm: 0/0


Creșterea economică ar putea fi pusă în discuție până în trimestrul trei.

Corect: 1/1


Există patru partide în „zona pi” (trei procente și ceva): PMP, PFC, PPDD și PRM. Alegerile europarlamentare le vor cerne astfel încât din patru se vor ridica maxim două partide cu o minimă viabilitate.

Corect: 1/1


La europarlamentare PDL va candida singur, sau (cel mult) într-o formă de alianță foarte avantajoasă pentru sine. După europarlamentare va deveni (mai) clar că pe spectrul de dreapta PDL nu vorbește de la egal la egal cu nici o formațiune nou creată.

Corect: 1/1


Tot la europarlamentare, PSD se va confirma ca partidul dominant al scenei politice românești cu un scor aflat confortabil peste 30%.

Corect: 1/1


Un eventual scor bun al PNL, combinat cu rămânerea acestuia la guvernare și un eventual discurs public mai predictibil pentru partenerii europeni vor putea facilita integrarea PNL în PPE. În privința scorului bun sau rău, însă, este devreme să mă pronunț.

Corect: 1/1. Poate ca ar trebui să scad din scor considerând că integrarea era deja stabilită. Dar mă voi premia cu punctajul întreg pentru că majoritatea comentatorilor au privit această posibilitate cu infinit scepticism.


Președintele ales al României se va încadra în una din două tipologii. Fie va fi un „Om de Stat” care a mai reprezentat România în calitate oficială înainte să candideze, fie va fi lider de alianță, unde alianță nu înseamnă întoarcerea acasă a experimentelor eșuate ci o alianță între minim două electorate distincte. Cele două tipologii se pot suprapune.

Corect: 1/1


Sorin Oprescu nu va candida la președinție, sau, cel puțin, nu la modul serios (= cu o organizație eficientă în spate).

Corect: 1/1


PDL va avea candidat propriu la președinție și acest candidat va lua (mult) mai multe voturi decât un eventual candidat PMP/PFC.

Incorect: 0/1


Președintele României va fi dat, cel mai probabil, de PNL. Liberalii au două căi pentru a atinge acest obiectiv. Prima este menținerea lui Crin Antonescu drept candidat USL. În acest scenariu Victor Ponta primește garanția că se poate folosi de liberali ca să își controleze propriul partid. În schimb, militanții PSD nemulțumiți se vor implica mai puțin în campania electorală. A doua cale este prezența unor candidaturi separate PSD/PNL urmată de o poziționare a liberalilor care să atragă cu succes și susținători hard-core ai ideii de USL și alegători dinspre Opoziție. Este un obiectiv foarte greu pentru dl. Antonescu, aproape imposibil; rațional în această situație ar fi ca să existe în PNL un moment de tip „dragă Stolo” prin care candidatura să fie preluată de Klaus Iohannis.

Corect, dar foarte departe de modalitatea prevăzută. Îmi voi da 0,33/1 pentru că am anunțat rolul unificator al lui Klaus Iohannis


Alegerile prezidențiale vor fi în primul rând o dezbatere privind rolul președintelui în republică. […] Este, potențial, sfârșitul unei epoci în imaginarul politic.

Corect, deși dezbaterea a fost extrem de confuză: 1/1


Antena 3 își va consolida rolul de televiziune națională de facto („Cel mai urmărit post TV la evenimentele importante”). Pe lângă producția de știri, postul va continua să se implice în activități caritabile, culturale și de construire/afirmare a identității naționale.

Corect: 1/1


Protestele de stradă vor continua. Conceptul de organizare fără lideri se va apropia de limita utilității. De aceea protestele vor deveni mai structurate sau vor începe să fie ignorate de societate. Notă 1: această predicție nu presupune în nici un fel existență unei forme unice de organizare. Notă 2: după ce am scris acest paragraf, dar înainte de publicare, Nicușor Dan a anunțat înființarea unui partid; să vedem dacă proiectul se susține.

Corect: 1/1


Dezbaterea constituțională va continua.

Corect: 1/1


USL a avut un aspect dual. Pe jumătate alianță politică mânată de viziuni comune și susținută parțial de un electorat comun, pe jumătate mare coaliție mânată de dorința de a marginaliza PDL și pe Traian Băsescu. Cel mai târziu după alegerile prezidențiale, aspectul de alianță politică va dispărea. Guvernul poate să reziste, chiar și protocolul USL poate să rămână ne-denunțat. Dar orice analiză cu sens va vorbi despre PSD și PNL.

Corect: 1/1 (Da, știu, a fost o prognoză foarte prudentă)

*

Un total de 15/17 în condițiile în care dacă aș fi dat cu banul aș fi ghicit, în teorie, 8,5. (Practic similaritatea cu aruncarea monezii încetează în momentul în care introduc sub-puncte, dar să trecem peste asta.) O atomizare mai bună a propunerilor mi-ar fi dat un punctaj mai bun. Așa, am fost ajutat de faptul că unele erori s-au compensat și am putut să-mi acord puncte subunitare fără să pară ca trișez.

Privind problema sub un aspect mai degrabă calitativ, observ că am putut prevedea apropierea PNL de PPE dar nu și apariția nPNL. Am putut prevedea necesitatea lui Klaus Iohannis și lipsa din competiție a lui Sorin Oprescu, dar am supraestimat rezistența la candidatură a lui Victor Ponta.

Dacă mă uit și la predicții din alte articole, observ că nu am putut prevedea valul de prezență la vot care l-a adus pe Klaus Iohannis la Cotroceni (o eroare comună, din nefericire). În schimb, am luat mai în serios decât restul lumii posibilitatea lui Călin Popescu Tăriceanu de a construi un partid cu o minimă viabilitate.

Per total, mi se pare că am ieșit mai bine decât „piața”, deși, între noi fie vorba, piața nu este teribil de dezvoltată. Dar am ieșit puțin mai slab decât în 2012-2013; cum ziceam într-un articol mai vechi, 2014 este un an în care politicienii au avut idei.

Andrei Tiut

Lasă un comentariu