Putem să trimitem în judecată 100 de oameni? 1

Când am plecat azi din Piaţă gândul meu era dus la lucruri care acum par a semăna cu sexul îngerilor. Mă gândeam adică cum ar trebui să arate o tribună şi cât de neprietenos arhitectonic este formatul actual al pieţei pentru contestatari. Am ajuns acasă când violenţele deja începuseră. De data aceasta jandarmii au procedat mai eficace, separând huliganii de protestatari, lăsând populaţia paşnică să protesteze şi păstrând o distanţă ne-provocatoare de jumătate de metru faţă de garduri.

În afara pieţei se afla un grup clar de huligani (aproximativ 150), ocupaţi cu incendierea de obiecte. La ora la care scriu aceste rânduri se pare că au scăpat pe străduţele din centrul vechi până în Piaţa Unirii şi poate s-au înmulţit. M-aş aştepta, ca cetăţean şi plătitor de taxe, să fie reţinuţi un număr semnificativ de huligani nu pentru 24 de ore ci pentru 30 de zile. Iar pe numele lor să se întocmească dosare penale (în mod personal, desigur).

Nu sunt deloc sigur că acest lucru se va întâmpla. Nu îmi amintesc ca vreo autoritate de stat să fi îndrăznit vreodată să aresteze „masele largi, populare”. Masă de oameni pare a fi orice număr de infractori care depăşeşte 75-100 de oameni. Sate întregi care fură electricitate, grupuri de romi şi români care încearcă să se extermine reciproc şi multe alte abuzuri sunt pedepsite cel mult cu o scurtă reţinere şi poate o ceartă părintească.

Nu există lege care să încurajeze un asemenea comportament. Pare să fie mai degrabă un fel de blestem cultural. Sentimentul de imunitate a gloatei generat de acest blestem este (parţial) responsabil de ploaia de pietre care a căzut astăzi peste jandarmi.

Sper ca în seara aceasta să fie un punct de cotitură şi pentru modul în care forţele de ordine îşi îndeplinesc misiunea. Măcar din instinct de conservare să umple secţiile de poliţie, iar secţiile de poliţie să întocmească zecile şi sutele de dosare care se impun. Este mai greu astăzi pentru că e târziu, dar este nevoie.

Andrei Tiut


One comment

  1. Pingback: Despre mulţime, revoluţie şi falimentul gândirii critice «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s