Recentele evenimente politice în lumina predicțiilor de pe Civitas Politics și Context Politic 11

augmented

Poziția lui Victor Ponta

Există un anumit consens și eu mă alătur acestui consens care spune că un eșec al revizuirii Constituției va pune în discuție și candidatura lui Crin Antonescu. Altfel spus, nu a asistat la o decizie definitivă ci la o decizie temporară, decizia finală fiind cumva amânată. Iată ce spuneam pe 6 ianuarie:

[Între un prezidențiabil PSD și unul PNL] nu există alegere bună pentru Victor Ponta. Avantajul său este că nu poate fi grăbit să aleagă. Desigur, interesul candidaturii prezidențiale cere ca ea să fie luată într-o fereastră anume de timp. Dar interesul d-lui Ponta este să aibă o guvernare liniștită; iar acest interes poate fi ambalat ca interes al alegătorilor USL sau interes național.

Ideal pentru Victor Ponta este să aștepte sau să genereze el însuși un eveniment care să afecteze una din tabere în așa fel încât să îi sporească lui libertatea de acțiune. (sursa)

Despre revizuirea Constituției

Am menționat în mod explicit revizuirea ca o potențială modalitate de a rezolva conflictul din USL:

[Dacă] O nouă Constituție oferă președintelui puteri atât de mici încât liderii PSD nici nu se tem și nici nu se oferă să candideze. Scurtă notă: există un anumit consens al jurnaliștilor și juriștilor amatori care spune că că o nouă constituție nu se aplică președintelui în funcție; acest consens este bazat pe o concepție ușor feudală asupra puterii și, din câte știu, nu este susținut de juriști de profesie. (sursa)

Și, într-un articol ulterior:

Dezbaterea constituțională va continua. (sursa)

Despre subminarea statului de drept

Totuși, aceste „atacuri” vor fi neutralizate în măsură covârșitoare înainte de a deveni literă de lege publicată în Monitorul Oficial.(sursa)

Și, specific:

[D]upă toate probabilitățile, legea amnistiei și modificările aduse Codului Penal nu vor ajunge să fie publicate în Monitorul Oficial în forma actuală sau într-o formă substanțial similară. (sursa)

Nu o să pretind aici că așteptam decizia luată de curând de CCR – nu este zona mea de expertiză. Dar merită observat că deja tot sprijinul politic față de amnistie se evaporase deja. Putem aprecia curajul CCR în privința Legii descentralizării. Dar în privința amnistiei a fost vorba mai degrabă de o „sitting target” și Curtea a grăbit, mai degrabă decât modificat, deznodământul final.

Diverse:

Protestele de stradă vor continua. (sursa)

De exemplu Uniți Salvăm și-a pus banner cu Votez DNA și Miliția Spirituală a început să joace șah:

 1609658_724848900872427_976819776_n

Crin Antonescu

Am urmărit discursul domnului Crin Antonescu. Probabil că cele mai bune discursuri mobilizatoare le-a avut în 2012. Dar ca discurs persuasiv nu l-am auzit vorbind atât de bine de pe vremea când era șef de grup la Camera Deputaților. Ceea ce mi-a amintit de următorul text, în care vorbeam de o altă încercare a sa de a stabiliza scena politică:

Dl. Antonescu este un bun strateg; nu spun excelent, pentru că ignoră factorul dinamic. Periferia politicii este plină de politicienii care l-au subestimat. […]

Scopul său final este să transforme un potenţial război de gherilă într-un război de tranşee, în care inamicii stau cuminţi într-un loc previzibil şi poţi să trimiţi bomba peste ei. (sursa)

*

De obicei la finalul unor asemenea articole va sugerez să citiți textele mele ca să știți dinainte ce se va întâmpla. Dar, în acest caz, nu este absolută nevoie. Este în primul rând necesar să vă păstrați capul limpede. Vi s-a spus că USL se rupe, că țara se rupe. Că USL se rupe după ce rupe țara. Că țara se rupe dacă se rupe USL. Că CSM e speranța, că CSM este sub papucul ciumei roșii. Că CCR e speranța, apoi că CCR e sub papucul ciumei roșii, apoi iară că e speranța apoi iară că… Toate aceste propoziții nu reflectă, cu mici excepții, decât speranțele și temerile celor ce le scriu, adică dansul frenetic al hormonilor. Mai bine faceți cum zice poetul:

Nu spera și nu ai teamă,

Ce e val ca valul trece;

De te-ndeamnă, de te cheamă,

Tu rămâi la toate rece.

Și da, citiți predicțiile mele de pe unde le scriu.

Andrei Tiut

11 comments

  1. 🙂 povestea cu referendumul in mai va duce clar la despartirea apelor: daca trece, antonescu e candidatul usl, daca nu trece, exista o probabilitate rezonabila sa nu fie nici macar candidatul pnl. acuma, e greu de vazut daca povestea e o capcana elaborata a psd pentru antonescu sau mai degraba cei de la psd i-au spus clar lui antonescu: `fie produci o constitutie in care premierul e Dumnezeu, fie pleci`, ce e evident e ca sortii, timpul, legea referendumului, dragnea si lenea comploteaza impotriva lui antonescu. la zile bune dupa anuntarea referendumului, liderul pnl, partidul sau, coalitia din care face parte nu au anuntat nici macar o schita de plan a revizuirii.

  2. „liderul pnl, partidul sau, coalitia din care face parte nu au anuntat nici macar o schita de plan a revizuirii.”

    Am fost implicat în povestea asta, cerând și eu cu societatea civilă consultări publice substanțiale. Pot să spun că comunicarea publică a fost un dezastru și consultarea publică mai mult formală.

    Dar ideea că nu există un plan e, iartă-mă, naivă. Există mai mult decât un plan, există un document cu forma propusă. E drept că multă lume a crezut că, gata, constituția e moartă și a uitat că exisță acest document. Dar documentele nu sunt ca zânele, să dispară când nu ne mai gândim la ele.

      • Yep. Nu s-a facut nici o varianta noua. (ma rog, nu oficial, ca am intrebat si la Senat si la Comisia de la Venetia)

        Acuma, privitor la ce se va face este o anumita ceata despre cum se vor integra sugestiile C Venetia (si, poate, CL). Decizia de va lua de facto in USL, dar va exista probabil rechemare a Comisiei de Revizuire.

        De acolo traseul e cunoscut. Intai o camera, apoi celalta camera, apoi, daca exista discordante, plenul reunit. Pusa legea pe masa lui Basescu (cu amenintare de suspendare daca nu promulga in timpul legal). Apoi referendum.

          • pe baza trecutului, cand de fiecare data usl nu a stiut sa reactioneze la problemele aparute, tare ma indoiesc ca au sau lucreaza la un plan b.
            in rest, tare as vrea sa-mi explice cineva cam care ar fi interesul lui dragnea sa mobilizeze oamenii la referendum, ca argumente sa nu-i mobilizeze sunt o gramada.

          • Domnule berenger,

            Domnul Tiut explica in vara lui 2012 ca USL nu a avut un plan B sau un plan A bine pus la punct pentru ca scopul lor de baza, accederea la putere inainte de alegeri si obtinerea unui scor cat mai mare la parlamentare, a fost atins prin isteria „antibasista” creata. Probabil ca si acum merg pe aceeasi logica. S-ar putea sa nu le iasa, contextul e, totusi, un pic schimbat.

            Off topic: urmariti in arhiva verii lui 2012 postarile domnului Tiut. Le-am citit si eu acuma si va asigur ca merita. Merita sa le vedeti, pentru ca spulbera „mitul” lipsei de intelectuali ai USL-ului. Domnul Tiut e, acolo sus, alaturi de Zoe Petre, Stelian Tanase, Siulea, Calin Cristea, Khorasangian, Bogdan Teodorescu sau Parvulescu.

          • sa citesti niste comentarii din vara fierbinte a lui 2012 intr-o dimineata de duminica cand viscolul intuneca totul e o experienta amuzanta. iar cel mai mult m-a amuzat fraza asta, referitoare la ponta (stiu, e putin scoasa din context, dar nu conteaza prea tare)
            `Nu este poziția cuiva care se ascunde, ci a unui politician care își poate apăra poziția.`
            referindu-se la omul care a devenit modelul `ascunderii` si a fugii de responsabilitate in politica romaneasca, fraza asta are un omor debordant.

    • @Bill. Intelectuali USL in sensul de a influenta directia Uniunii nu exista, dupa cum nu exista la nici un partid de peste 5%. A incercat Daniel Barbu, dar… stim ce a iesit. Intelectual USL in sensul de a duce mai departe punctajele partidului si cultul sefului, sper ca nu sunt :).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s